Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Солі нема, але паніку – геть

На ринку, в магазинах і супермаркетах тільки й чутно “солі нема”. 23 травня державне підприємство “Артемсіль” зупинило виробництво. Одного цього повідомлення було достатньо, щоб залишки солі розкупили завбачливі українські господині.

У пошуках солі Інформатор відвідав 12 магазинів Коломиї і таки знайшов, щоправда не українську.

Наприкінці квітня зупинилося ДП “Артемсіль”, розташоване в місті Соледар неподалік від Бахмута на Донеччині. Причиною зупинки підприємства стали логістичні проблеми через постійні ворожі обстріли.

Проте в магазинах Коломиї сіль зникла на деякий час, а потім знову з’явилася, проте ціна підскочила в 2-2,5 рази.

Детальніше: Де сіль? У Коломиї перебої постачання харчової солі

За словами торгових представників залишки солі на оптових базах Коломийщини були до 20 травня. Йдеться не тільки про артемівську сіль, але й про інших, дрібніших, вітчизняних.

“З цього понеділка сольова почалася паніка. Відтак 23 та 24 травня наша база реалізувала всю сіль, яка була на складі. Ми мали продукцію від львівської торгової марки “Світ солі. Постачальники запевняють, що з наступного тижня товар буде в наявності”, – каже Дмитро, торговий представник коломийської продовольчої бази.

У роздрібних магазинах продавці заспокоюють: так, солі нема і до кінця тижня не варто шукати. Ціни ніхто не може спрогнозувати. До прикладу власник ятки на продовольчому ринку Василь розповів, що продавав сіль по 20 грн. Хоча зустрічав на ринку й у магазинах ту саму сіль за 40 і навіть 50 грн. Комерція – справа особиста.

З 12 продовольчих магазинів Коломиї сіль вдалося віднайти у цілодобовому, що на пл. Відродження. Щоправда відпускають тільки одну упаковку на руки. Вартість – 40 грн за 1 кг. Країна -постачальник – Румунія.

До слова, до війни пачка солі обходилась прикарпатцям у 6-8 грн. Найбільшим попитом користувалась йодована артемівська сіль.

Сіль, яку українці звикли купляти (йодована і нейодована), виготовляє державне підприємство «Артемсіль». Це найбільший виробник високоякісної соляної продукції. Його історія починається з 1881 року.

Артемівське родовище кам’яної солі — це родовище у Слов’янському і Бахмутському районах Донецької області. Наразі (інформація станом на середину березня) залізничного сполучення з Бахмутом немає.

Проте паніку – геть. Поки перечікуємо час до перемоги, цілком можемо економно використати старі запаси і з червня купити сіль інших виробників.

Зрештою, добова норма споживання солі становить від 2 до 6 грам на одну людину. Таким чином одного кілограма солі людині цілком вистачає на 250 днів.

Наразі ж керівники оптових підприємств торгівлі домовляються про постачання солі з-за кордону – Польща, Румунія, Німеччина та Італія.

Наталка Сандецька

Нагору