Інформатор Коломия

ВЛАДА

Що відомо про закриття Коломийської інфекційної лікарні?

Минулого тижня з’явилася інформація про закриття Коломийської інфекційної лікарні. Невдоволений медперсонал завітав на попередню сесію до ратуші, аби висловити своє обурення стосовно можливої ліквідації закладу. Адже власником інфекційної лікарні є Коломийська міська рада. І закрити медустанову можуть тільки за рішенням міської ради. Справа в тому, що напередодні мер міста висунув пропозицію реорганізувати інфекційну лікарню, шляхом приєднання її до Коломийської центральної районної лікарні, якщо буде загроза фінансування. Проте, чи є різниця між поняттями “реорганізація” та “закриття”?

Відповідь на це питання шукав Інформатор. Для цього ми вирішили поспілкуватися з генеральним директором Коломийської інфекційної лікарні Ігорем Білоскурським.

Як нині живе інфекційка у Коломиї?

Коломийська інфекційна лікарня продовжує свою роботу. Медичним закладом укладено договір з Національною службою здоров’я України та підписано три пакети медичних послуг. Згідно цих пакетів лікарні виділяють кошти для надання послуг.

“Сьогодні ми маємо можливість виплачувати заробітну плату, покращувати наші умови та вести свою діяльність. До прикладу, “Covid-пакет” складає 90% нашого фінансування. Протягом двох років ми працювали практично, як моноковідна лікарня. Тобто майже всі наші пацієнти були хворі на коронавірус. В значно меншій кількості лікували інфекційні захворювання, такі як повітряно-крапельні та кишкові інфекції, гепатити. Ми не могли приймати таких пацієнтів, бо існував ризик зараження їх ще й ковідом”, – розповідає Ігор Білоскурський.

Тепер НСЗУ виділяє на хворого коронавірусом майже таку ж суму, що й за терапевтичного хворого. Тобто, колись на пацієнта з ковідом виділялось близько 25 тисяч гривень, сьогодні – 7,5 тисяч грн. Якщо лікарня втратить “Covid-пакет” і не матиме можливості виплачувати зарплатню, то міський голова пропонує реорганізацію, тобто приєднання інфекційної до Коломийської центральної районної лікарні.

Що передбачає реорганізація?

За словами Ігоря Романовича, реорганізація – це варіант закриття установи із залишенням функцій, які вона надавала. Після реорганізації більша частина медичного персоналу втратить роботу. Нині інфекційна лікарня має одне відділення і 60 ліжок, працює три пости. Після проведення реорганізації залишиться тільки один пост. Тобто, якщо зараз у лікарні працює більше 80 людей, то стане максимум 30.

На період дії воєнного стану медична установа отримує 1/12 від загальної ціни договору, який заклад підписав із Національною службою здоров’я України. Цих грошей вистачає на зарплатню працівникам, частково на медикаменти, харчування хворих, пальне.

Читайте на сайті: Куди звертатись, якщо у лікарні відмовляють у безкоштовних послугах чи ліках?

Що зміниться для пацієнтів після реорганізації?

В нашій області функціонують тільки дві медичні установи такого типу – Коломийська інфекційна та Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня. У Коломиї медзаклад має новий корпус із боксованими палатами та напівбокси. Всі палати –  забезпечені санвузлом. У лікарні працює колектив, який лікує пацієнтів від інфекцій протягом багатьох років. Після реорганізації персоналу поменшає. Якщо для певної кількості пацієнтів допомогу надавали 4 медсестри, то тепер – тільки одна. Навряд таким чином покращиться якість послуг. Невідомо, чи буде реанімація, палата інтенсивної терапії та нове медичне обладнання. Реорганізація приведе до зовсім іншого формату існування інфекційної лікарні.

То куди будуть надходити хворі?

Наразі на це питання немає відповіді. Адже Коломийська центральна районна лікарня також має пакет послуг з надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань. Тобто, якщо виникне спалах інфекційного захворювання, то центральна лікарня буде змушена приймати пацієнтів. Проте, маючи хорошу інфекційну лікарню, чи є доцільним задіювати центральну?

До теми: Спалах мавпячої віспи в світі: що потрібно знати

Фінансування інфекційки

Будучи окремою установою, лікарня здатна повністю забезпечувати себе самостійно. Кошти заклад отримує за договором з НСЗУ. З місцевого бюджету для інфекційки фінансується тільки енергоносії.

Якими інфекційними захворюваннями зараз хворіють пацієнти?

До лікарні продовжують поступати хворі на коронавірус. Нещодавно лікували пацієнта з гепатитом. З початком весняно-літнього сезону збільшується кількість хворих на гострі кишкові інфекції. З такою недугою до інфекційки цьогоріч вже зверталися цілими сім’ями. Щоправда, влітку існує тенденція до зменшення кількості пацієнтів в будь-якій медичній установі.

Що чекає на Коломийську інфекційну лікарню?

Отже, сьогодні питання про закриття лікарні не стоїть. Якщо ж медзаклад не зможе самостійно забезпечити фінансування, тоді можливо розглядатимуть варіант реорганізації. Але у лікарні створені чудові умови для пацієнтів, тому закривати її не логічно. Тим паче, що це викликає збурення у великої кількості коломиян та, власне, медперсоналу. Залишитись без роботи, коли в країні війна – не найкраща перспектива. Та долю Коломийської інфекційної лікарні вирішуватиме міська влада.

Також Інформатор писав: Що змінить утворення в Коломиї регіонального центру медицини.

Ольга Пукавчук

Нагору