Коломия До сайту

1 червня: свята, прикмети, іменини

У календарику – перший день літа. Перше червня  – вагомий день в історії. в Україні святкують День захисту дітей, тоді як у Сполучених Штатах – День кексу з лісовими горіхами.

Інформатор ділиться фактами про нинішню дату.

МІЖНАРОДНІ СВЯТА

Міжнародний день захисту дітей – одне з найстаріших міжнародних свят. Воно започаткувалося у 1925 році на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, в Женеві.

Історія замовчує, чому це дитяче свято вирішили відзначати саме 1 червня. За однією з версій, в 1925 Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (фестиваль човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня.

Цікаво, що міжнародний день дітей навіть має свій прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання, гармонію, свіжість і родючість, навколо знаку Землі розміщені стилізовані фігурки — червона, жовта, синя, біла й чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і толерантність. Знак Землі, розміщений у центрі, є символом спільного дому.

НАЦІОНАЛЬНІ СВЯТА

За православним календарем іменини 1 червня святкують: Анастасія, Роман, Олександр, Артем, Віталій, Назар, Анна та Дмитро.

1 червня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Патрикія, єпископа Пруського. Жив у I столітті та був єпископом в місті Пруси (Віфінія). Сміливо та відкрито проповідував християнство, за що його, разом з трьома його пресвітерами (Полієн, Менандр, Акакій), привели на допит до правителя Юлія. Патрикій відмовився принести жертву ідолам, за що його кинули в гаряче джерело. Він молився Господу і залишився неушкодженим. Юлій розізлився і наказав відсікти голову єпископу і трьом його пресвітерам.

День вважається вдалим для будь-яких городніх робіт, особливо посіву огірків. Також сьогодні збирали м’яту, ромашку, лікарські трави. Наші предки вважали, що вітер в цей день має цілющу силу, тому стояли назустріч вітру.

Прикмети погоди 1 червня

Півні співають вдень – до швидкого дощу.
Якщо ніч тепла, то буде хороший урожай.
Багато роси сьогодні – до хорошого врожаю горіхів і грибів.
Якщо день дощовий, то червень буде сухим.

А от в контексті вправності наших ЗСУ 1 червня славиться такими приємними числами:

ПАМ’ЯТНІ ДАТИ 1 ЧЕРВНЯ