Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

2 червня: свята, історичні події, іменинники

Щоб вам не нашіптував настрій вранці, надворі – справжнє літо. Сьогодні 153-й день року і 99-й день війни росії проти України. Але ми навчились цінувати кожну мить і цінувати життя. 

Інформатор підготував для вас цікаві факти про ще один з безцінних днів нашого життя – 2 червня.

Сьогодні християнська спільнота відзначає Вознесіння Господнє.

Це велике церковне свято, яке завжди припадає на четвер, бо відзначається на 40-й день після Великодня. Згідно Нового Завіту, коли Христос воскрес із мертвих, він ще 40 днів перебував на землі, розповідав своїм послідовникам про Царство Небесне та готував їх до прийняття благодаті Святого Духа. Коли настав 40-й день, Ісус зібрав своїх послідовників на горі Елеон (неподалік Єрусалиму), де дав останні настанови, а потім вознісся на небо до свого Батька. В той же час з’явилися два ангели, які розповіли апостолам про друге пришестя Спасителя на землю.

Світські свята

2 червня – День здорового харчування.  Подію було створено для того, щоб люди могли дізнатися якомога більше про переваги здорового харчування, змінили свої харчові звички, зміцнили здоров’я.

Також 2 червня – Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки (World Eating Disorders Day). Започаткували подію 2016 року. Головна її мета – забезпечення медичної та психологічної допомоги людям, які страждають від анорексії, булемії, нападів переїдання тощо.

Іменини

Які сьогодні іменини: Олексій, Олександр, Володимир, Євген, Микита, Іван, Тимофій, Євгенія.

Пам’ятні дати 2 червня 

455 рік — вандали захоплюють Рим, після чого грабують його протягом двох тижнів;
1537 рік — спеціальною буллою Папа Римський Павло III визнає індіанців людьми з душами і забороняє перетворення їх на рабів;
1652 рік — під Батогом козацько-татарські війська під керівництвом Богдана Хмельницького розгромлюють армію Речі Посполитої на чолі з М. Калиновським;
1851 рік — штат Мен (США) першим вводить на своїй території “сухий закон”;
1857 рік — Джеймс Ґіббс з Вірджинії отримує патент на однониткову стіжкову швейну машинку;
1859 рік — на острові Хонсю (Японія) засновують місто Йокогама;
1896 рік — італієць Ґульєльмо Марконі отримує патент на радіо;
1918 рік — Німецька імперія та Австро-Угорська імперія юридично визнають владу гетьмана в Україні;
1924 рік — американський Конгрес надає громадянство усім американським індіанцям;
1946 рік — внаслідок проведеного в Королівстві Італія плебісциту ліквідують монархію і проголошують створення Італійської Республіки;
1953 рік — проходить коронація Єлизавети ІІ, королеви Великої Британії;
2010 рік — депутати Національної асамблеї Квебеку одностайно приймають законопроєкт про визнання Голодомору 1932—1933 рр. геноцидом українського народу та проголошують День пам’яті жертв Голодомору.

 

Нагору