Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Профілактика карієсу – поради стоматолога

Нині – Міжнародний День боротьби з карієсом. А отже з’явилася чудова нагода побалакати на цю тему. 

Інформатор навернувся за допомогою до коломийського стоматолога Назарія Козарука. Тож ділимося з вами порадами фахівця.

Карієс – демінералізація твердих тканин зуба. Статистика показує, що в Україні карієс має 98% населення. Основною причиною виникнення карієсу є зубний наліт чи зубний камінь. Він утворюється внаслідок того, що в ротовій порожнині є багато мікроорганізмів, які живляться вуглеводами. Перетравлюючи вуглеводи, мікроорганізми провокують зубний наліт. Звідси й термін – “солодке спричиняє карієс”. Мова не про те, що ця їжа солодка, а про те, що мікроорганізми харчуються саме вуглеводами. Відтак, продуктом їхнього життєдіяльності є наліт. Тому, аби мати здорові зуби, треба дбати про своє харчування.

До речі, перш ніж планувати вагітність, жінці потрібно повністю позбуватися карієсу. Якщо не полікувати його вчасно, проблеми з зубами більшатимуть, оскільки дитя потребує великої кількості поживних речовин. Відтак демінералізація тканин зуба відбувається швидше.

Рекомендації:

В більшості випадків люди чистять зуби не більше однієї хвилини, буває й менше. Як наслідок – жувальні зуби недостатньо очищаються і починають псуватися. Там утворюється наліт, згодом – карієс.

  1. Чистити зуби потрібно від трьох до п’яти хвилин. Чистити потрібно усю ротову порожнину за годинниковою стрілкою. В більшості випадків люди чистять зуби не більше однієї хвилини, буває й менше. В результаті жувальні зуби недостатньо очищаються і починають псуватися. Там утворюється наліт, згодом – карієс.
  2. Люди рідко користуються зубною ниткою. Це є ще однією причиною розвитку карієсу. Нитка допомагає прочистити місця, куди не потрапляє зубна щітка. Тому користуватися нею – must.

  3. Раз на пів року чи рік, залежно від того чи людина курить (адже наліт курця значно важче вичистити), потрібно відвідувати стоматолога і робити професійну гігієну, заліковуючи невеликий карієс. Якщо цього не робити, згодом доведеться звертатися до фахівця за протезуванням коронками і таке інше.

 

Ніка Кричовська

Нагору