Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Рецепт дня: крухий пляцок з ябками

На носі – неділенька, а отже час подбати про частування, аби і душі і пузу було добре. Яблука на коломийському базарі вартують близько 15 грн за кілограм. Тож чом би не потішити себе простим у приготуванні та легким для гаманця яблучним пляцком.

Інформатор ділиться рецептом пані Стефи.

Ґаздині цей пляцок називають по різному: крухий, тертий, кучерявий…але як його не назви – смак залишається однаково добрим.

“Цей рецепт не має якогось єдиного усталеного перепису, зазвичай усе залежить від смаку яблук. Якщо яблука такі добрі як “шара ранета”, то їх ідеальність можна підкреслити родзинками і горішками. Ну і цинамоном, звісна річ. Якщо яблукам бракує смаку, то під них можна насмарувати якусь густу конфітуру – аґрусову чи чорну порічку. Головне тут – це тісто. Класичне крухе, з цедрою і ванількою”, – радить авторка.

Інгредієнти для тіста:

  • 400 г борошна
  • 200 г масла
  • 150 г цукру
  • 1 ч.л порошку до печива (розпушувача)
  • 3 яйця (білки і жовтки окремо)
  • для ароматизації – ванільний цукор або екстракт, цедра цитрини

Приготування:

  1. Цукор збити з жовтками, цедрою і ванількою.
  2. Борошно перетерти з маслом (додати тут розпушувач).
  3. З’єднати усе разом, замісити.
  4. Поставити в холодильник на 2 години.

Тісто можна робити автоматизовано. Борошно з маслом перетерти в “кутері” (чаша з довгими ножами), на пульсуючому режимі.
Жовтки з цукром і ароматизаторами – в міксері на більших обертах, до піни.
Потім додати борошняно-масляну крихту до жовтків і іншою лопаткою замісити тісто. Якщо не замішується – додайте ложку сметани.

Поки тісто крушіє в холодильнику готуємо начинку.

  • Яблука – в мене шара ранета, вона має смак, але не дуже соковита
  • Родзинки – 100 г
  • Сік цитрини
  • Цинамон
  • Горіхи і вівсяні пластівці на підсипку

Яблука потерти і скропити цитриновим соком. Додати родзинки і цинамон, вимішати.

Коли тісто вистигне – збираємо пляцок:

  1. Тісто поділити на 1/3 і 2/3.
  2. 2/3 тіста потерти на грубій терці на низ бритванки. Бритванку можна висмарувати маслом і присипати борошном АБО вистелити пергаментом.
  3. Потерте тісто трохи притиснути долонями, посипати 2 ложками вівсяних пластівців і горіхами. Вівсяні пластівці вберуть в себе зайву вологу з яблук і не буде “закальцю” – непропеченого глевкого тіста.
  4. Викласти приготовані яблука з родзинками.
  5. Збити 3 білки з дрібкою солі, викласти на яблука.
  6. Потерти решту тіста, ножем трошки притиснути зі сторони бортиків форми.
  7. Пекти 50-60 хв при 180*С. Взагалі пильнуйте щоб добре зарум’янився верх.
  8. Посипати цукром пудрою.
  9. Різати і їсти, як цілком вистигне.

Смачного!

Ніка Кричовська

 

Нагору