Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Карпатах цвітуть смереки | Як приготувати сироп з смерекових шишок

Цьогоріч ми маємо нагоду спостерігати рідкісне явище – цвітіння смереки. Можливість побачити цю подію випадає нечасто, адже це хвойне дерево цвіте один раз на 7-10 років. Та якщо вже випала така нагода, то зібравши шишки смереки, можна приготувати дуже корисний сироп.

Рецептом ділиться Інформатор наприкінці матеріалу.

Як зараз в Карпатах цвіте смерека – показав журналіст Роман Клим із Верховини.

Бруньки, молоді шишки та хвоя містять ефірні олії, вітаміни, зокрема вітамін С, вітаміни групи В, вітамін К, вітамін Р, а також каротин, тому сироп приносить чималу користь організму. Також хвоя має протизапальну, протимікробну, потогінну, знеболюючу, жовчогінну та сечогінну дію.

Як і обіцяли, ділимося рецептом меду із смерекових шишок “Космацький” від Дмитра Пожоджука

Інгредієнти:
2 кг цукру
800 мл води
1 лимон
600 шт. молодих червоних шишок із смереки або паростків молодих гілок
40 листочків смородини або вишні
40 стебел польового чебрецю

Приготування:
Закип’ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп, доки він повністю не розчиниться. Смерекові шишки, листя смородини та стебельця польового чебрецю засипте в сироп, суміш варіть 20 хв. Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть ще 3 хв. Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби настоявся. Після цього процідіть і відіжміть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хвилин і насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду.

Для тривалого зберігання мед із смерекових шишок можна закрутити в баночки.

Джерело

Ольга Пукавчук

Нагору