Інформатор Коломия

ГРОШІ

Чи вплине на курс облікова ставка 25% і що це змінить для українців

Національний банк України після довгих роздумів підвищив облікову ставку одразу на 15 пунктів – до 25%. За словами голови НБУ Кирила Шевченка, протягом 3 місяців головний фінансовий регулятор країни не робив різких економічних рішень, але зараз потрібно терміново рятувати економіку нашої країни.

Інформатор розбирався, як облікова ставка впливає на ціни та курс долара, а також, чи є шанс повернути ставку на довоєнний рівень.

Розміщувати депозити стане вигідніше

Облікова ставка – один із головних інструментів, за допомогою якого Нацбанк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир за вартістю залучених та розміщених грошових коштів на відповідний період.

Простіше кажучи, облікова ставка – один з основних індикаторів економіки. Це відсоток, під який НБУ надає кошти банкам і, відповідно, нижче якого комерційним банкам невигідно давати кредити клієнтам.

До теми: ознайомтесь з актуальним курсом валют в Коломиї

Виходить, що чим нижчою є облікова ставка, встановлена ​​Нацбанком, тим вигідніші умови для надання кредитів. Якщо облікова ставка підвищується, банки пропонують кредити під вищі відсотки.

Але є й позитивний момент, ставка за депозитами також залежить від облікової ставки. І схема тут та сама: чим вища облікова ставка, тим більше відсотків вкладнику виплатить банк за зберігання грошей. Іншими словами, зараз усі зусилля державного регулятора спрямовані на те, щоби українці почали економити: менше брати в кредит, а більше зберігати гроші в банках.

Як зазначає голова НБУ Кирило Шевченко, протягом березня-травня українці дуже активно скуповували валюту, що призвело до послаблення гривні. Тепер ситуація повинна змінитися.

«Збільшення ж привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на готівковому сегменті валютного ринку. Це дозволить надалі уникнути накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово вирішити проблему множинності валютних курсів», – зазначив Кирило Шевченко.

Простіше кажучи, офіційний курс валют максимально наблизиться до реального. Грубо кажучи, у банках та обмінниках можна буде придбати та продати валюту з мінімальною курсовою різницею.

А якою була облікова ставка

Тепер розглянемо питання зміни облікової ставки та факторів, що впливають на її зміну.

Звичайно, повномасштабна війна, розв’язана росією проти України, є одним із найголовніших факторів зміни облікової ставки. Далі все йде за принципом доміно. Ні для кого не є секретом, що в Україні збільшився рівень безробіття. Звичайно, статистичних даних про ринок праці у вільному доступі поки що немає, але те, що середній та малий бізнес серйозно постраждав від бойових дій, сумнівів не викликає.

У результаті люди почали масово скуповувати валюту. За даними НБУ, після повномасштабного вторгнення росії продаж валюти зріс з 2 млрд $ у середньому протягом місяця у березні-квітні до 3,4 млрд дол. США у травні.

Все це спровокувало інфляцію, причому не лише в Україні, а й у всьому світі. Через військові дії росії по всій земній кулі виросли ціни на пальне, продукти, а деякі країни взагалі опинилися під загрозою голоду.

Національному банку не вперше доводиться підвищувати облікову ставку. Після окупації росією частини українських територій наша країна вже відчула на собі підвищення облікової ставки. На щастя, як видно на графіку, підвищення облікової ставки не є рухом в одному напрямку, зі стабілізацією економічної ситуації державному регулятору буде вигідно знову знизити ставку, а отже, і пропонувати населенню кредитування на вигідніших умовах.

Економічна правда

«У 2015 році, коли точилися бої за Дебальцеве, ситуація з курсом була вкрай погана – офіційний був понад 30 грн за долар, а на ринку доходило до 40. Тоді НБУ різко підвищив ставку до 30%. Разом з іншими кроками це сприяло стабілізації курсу на рівні 22 грн (за долар — ред.)», – пояснив економічний експерт та фінансовий аналітик у ICU Михайло Демків у коментарі Hromadske.

Що буде з цінами

Виходить, що тепер люди мають альтернативу: можна не просто конвертувати гривні в долари чи євро, можна відкрити депозит на вигідніших умовах, ніж раніше. Відповідно, курс не так сильно зросте, інфляція сповільниться (оскільки людям доведеться економити), і цінники в магазинах українців не шокують.

За словами економіста В’ячеслава Бутка, стільки різке та навіть агресивне підвищення ставки НБУ зумовлене бажанням:

– знизити курсову складову інфляції;

– підстрахуватися від можливого відпливу коштів із банків;

– мати менше приводів для закидів у зростанні інфляції.

А в Нацбанку тим часом обіцяють, що суттєве підвищення облікової ставки до 25% у перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження тієї самої облікової ставки.

Оксана Цибуля

 

 

Нагору