Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що не так з повітряними кульками – екоблог

Доки світ відзначає Міжнародний день повітряних кульок, ми розповідаємо про те, чому ці дитячі забавки є руйнівними для довкілля.

Підготував Інформатор.

Коли ви плануєте святкування дня народження, кульки – це перше, що спадає на думку. Як би дітлахи їх не любили, слід пам’ятати про наслідки для екосистеми.

Що з ними не так?

Звичайні повітряні кульки, що продаються в крамницях за 5 грн, виготовлені з латексу. Так, природній латекс є біорозкладним, однак під час виготовлення кульок до латексу додають пластифікатори та низку інших компонентів, що слугують консерваторами проти бактеріального розкладання, тим самим нівелюючи екологічність такого продукту.

Виробники, ясна річ, висувають необґрунтовані заяви щодо безпечності свого товару. Утім наукові дослідження на цю тему товкмачать інше.

Так званий біорозклад латексних куль може тривати від шести місяців до чотирьох років. Зрештою такий латекс можна прирівняти до пластику, який після тривалого процесу “розкладання” перетворюється у мікрочасточки, що у свою чергу потрапляють в атмосферу та водойми.

Птахи, черепахи та інші тварини зазвичай приймають повітряні кульки за їжу, що може нашкодити або навіть убити їх. Крім того, багато тварин можуть заплутатися в нитках повітряних куль.

Свято, що перетворилося на катастрофу

27 вересня 1986 року приблизно 1,5 мільйона повітряних куль було випущено в повітря над містом Клівленд у спробі побити Книгу рекордів Гіннеса. Але те, що починалося благодійною акцією, закінчилося еко-лихом.

У зв’язку з наближенням шторму, організатори вирішили запустити повітряні кулі раніше, ніж планувалося. О 13:50 за місцевим часом різнокольорові кульки випустили в повітря.

Видовище було дивовижним. Натовп шаленів з радості. Організатори очікували, що наповнені гелієм повітряні кульки залишаться в повітрі та зрештою впадуть на Землю. Однак сильний вітер у поєднанні з дощем зруйнували плани.

Це видовище відволікло автомобілістів, спричинивши численні аварії в околицях Клівленда. Вулиці та водні шляхи були забиті декораціями. Аеропорт Берк Лейкфронт був змушений закритися на півгодини через повітряні кулі, що хаотично летіли небом. Маса повітряних куль приземлилася на пасовище в окрузі Медіна, штат Огайо, налякавши деяких арабських коней, що знаходилися на території, що призвело до травм тварин.

Внаслідок цього непродуманого дійства загинуло двоє чоловіків, що напередодні відправилися рибалити до озера. Коли вони не повернулися, їхні родини повідомили, що чоловіки зникли безвісти. Влада почала обшукувати озеро 27 вересня, виявивши того ранку їхній покинутий човен. Спроби берегової охорони знайти зниклих чоловіків були безуспішними, оскільки повітряні кульки всіяли озеро.

Берегова охорона призупинила пошуки 29 вересня, а тіла двох чоловіків викинуло на берег незабаром після цього. Пізніше дружина одного з рибалок подала до суду на організаторів Balloonfest на 3,2 мільйона доларів.

Тяжко уявити скільки часу й ресурсів коштувала місту ліквідація збитків.

Вихід є

У таких справах зарадять багаторазові альтернативи. Прикладом, якщо ви готуєте декорації до дитячого свята екологічним рішенням буде виготовлення прикрас з паперу чи картону. Діти втішаться цікавому процесу майстрування прикрас, котрі можна буде використати й наступного року. А якщо вашим дітлахам кортить поспостерігати за кульками в повітрі, то чудовою альтернативою слугуватиме повітряний змій.

Нагору