Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У санаторії на Прикарпатті виявили порушення прав дітей-переселенців

Йдеться про пожежну безпеку, харчування, відібрані мобільні телефони та інші порушення прав дітей-переселенців Чернігівського обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які наразі проживають на Прикарпатті. 

Повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У Івано-Франківському обласному дитячому санаторію “Ясень” живе 29 вихованців Чернігівського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Діти прибули в санаторій у березні у супроводі двох працівників центру. П’ятеро вихованців мають статус дітей, позбавлених батьківського піклування, 21 дитина – із складними життєвими обставинами, статус 3 дітей – невідомий.

“При евакуації не були передані особові справи вихованців, медичні картки. Дотепер в закладі немає документів, які підтверджують статус дітей. Дітей взяли на облік внутрішньо переміщених осіб. Усі належні умови для проживання тут створили”, – стверджують у пресслужбі Уповноваженого ВРУ з прав людини .

Також моніторингова група стверджує, що в санаторії достатній запас продуктів, засобів гігієни. Для школярів організували навчання і дозвілля. Два практичні психологи та соціальний педагог підтримують вихованців. Тричі на тиждень психологи відвідують дітей, проводять діагностичну робота та корекційно-розвиткові заняття.

Які ж порушення виявили?

Фахівці знайшли порушення прав дітей на безпеку, на медичну допомогу, достатнє харчування, конфіденційність і на захист від втручання в особисте життя.

“Зокрема, не вжили заходів щодо захисту вихованців центру та персоналу на випадок надзвичайних ситуацій. Так, не розробили алгоритму дій, не провели інструктажі працівників, немає облаштованого приміщення, яке може бути використане для укриття дітей”, – переконують у фахівці з прав людини, які проводили моніторинг закладу .

При медоглядах та надання меддопомоги не надається на це інформована добровільна письмова згода дітей, законних представників дітей.

Не виконуються натуральні норми харчування дітей, оскільки санаторій не перейшов на нові норми харчування. Також керівники забрали в дітей мобільні телефони.

За результатами моніторингу будуть направлені відповідні рекомендації та акти реагування.

Наталка Сандецька

Нагору