Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

6 червня: який сьогодні день

6 червня українці мають що святкувати. Сьогодні своє професійне свято відзначають люди, завдяки яким ви завжди в курсі новин. А також ті, хто дарує нам корисну та здорову їжу з саду чи городу. 6 червня в Україні – День журналіста, а у світі – День садівництва.

Які ще знакові події та свята в цей день – розповідає Інформатор.

СВІТ ВІДЗНАЧАЄ

Всесвітній день тенісу. Практично кожній людині на планеті відома ця іграшка, яка існувала раніше у фізичному вигляді, а тепер є електронною. Її було вигадано 6 червня 1984 року. Тетріс – головоломка, яка створена з використанням геометричних фігур. Їх потрібно якомого швидше складати певним чином.

Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля. Гидраденит, гідросаденіт, або хвороба Вернейля характеризується появою болючих конкрецій і абсцесів на шкірі. Вона не вважається небезпечною або, тим більше, що загрожує життю пацієнта. Загострення гидраденита пов’язані із запаленням потових залоз. Ці червневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Це одне з тих багатьох хронічних захворювань, від яких досі немає лікування, хоча воно дуже виснажливе для хворих. Всесвітній день був ініційований у 2012 році AFRH, французькою асоціацією досліджень гідросаденіту (інша назва хвороби Вернейля). Мета полягає в тому, щоб підвищити поінформованість про це захворювання, яке мало відоме широкому загалу і часто неправильно діагностується.

День садівництва. Садівництво – це пристрасть багатьох. Копання, підйом мішків з добривами та штовхання тачок забезпечують силові тренування, подібні до підняття тяжкості, що призводить до більш здорових процесів у кістках і суглобах. У садівництві працюють усі основні групи м’язів: ноги, сідниці, руки, плечі, шия, спина та живіт. Історія Дня садівництва та цих вправ на природі трохи розмита, але він, безумовно, спонукав багатьох людей повернутися до своїх садів та насолодитися корисною справою серед своїх рослин.

УКРАЇНА СВЯТКУЄ

День журналіста. Професійне свято журналістів, кореспондентів і репортерів. Сьогодні журналісти приймають нагороди, премії та гранди від громадських організацій. А друзі та рідні вітають працівників ЗМІ з професійним святом. День журналіста був заснований першим президентом Леонідом Кравчуком в 1994 році. Датою свята було обрано 6 червня – знаменний день для української журналістики. Цього дня в Брюсселі Національна спілка журналістів України, переважною більшістю голосів, була прийнята до лав Міжнародної федерації журналістів.

СВЯТА В ІНШИХ КРАЇНАХ

 Швеція: Національне свято Королівства Швеція. День Шведського прапора.
Тайвань: День інженера.
Аргентина: День інженерної справи.
Північна Корея: День Корейського Дитячого Союзу.
Австралія: День штату Квінсленд.
Болівія: День вчителя.
Південна Корея: День пам’яті.
Казахстан: День фінансової поліції. (1994)
Чилі: Національний день торгівлі. (Día Nacional del Comercio)

ІМЕНИНИ

День Ангела 6 червня у власників таких імен: Григорій, Олена, Іван, Оксана, Ксенія, Микита, Семен, Степан, Федір.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1683 — в Англії в Оксфорді відкрився перший у світі публічний музей
1882 — ньюйорківець Генрі Сілі (англ. Henry W. Seeley) запатентував електричну праску
1925 — Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію «Chrysler»
1933 — у місті Кемден (штат Нью-Йорк) відкрився перший у світі кінотеатр, у якому фільм можна було дивитись не виходячи з автомобіля
1944 — в Західній Європі відкрито Другий фронт: на Півночі Франції почалась висадка військ союзників по антигітлерівській коаліції
1981 — зареєстровані перші хворі на СНІД
1990 — Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви
1991 — Нобелівську премію миру вручено президенту Радянського Союзу Михайлу Горбачову

ПРИКМЕТИ

Якщо шипшина зацвіла – заморозків більше не буде.
Якщо цього дня дощить — буде багато грибів.
Жаби ввечері голосно квакають – погода завтра буде хороша.
Нема роси – чекайте дощу, сильна роса – очікуйте вітру.

Ольга Пукавчук

Нагору