Інформатор Коломия

ГРОШІ

Скільки світить колаборанту Медведчуку і що там з Януковичем

Віктора Медведчука разом з Тарасом Козаком судитимуть за справи 2015-2020 року за статтями про державну зраду. Подробиці досудового розслідування розповіли у Державному бюро розслідувань.

Повідомляє інформатор, посилаючись на інтерв’ю радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян “Українському радіо”.

Медведчука підозрюють у скоєнні низки злочинів: посягання на територіальну цілісність України, розкрадання природних ресурсів, передача таємної інформації російським спецслужбам, державна зрада та сприяння діяльності терористичної організації. Підозра за останнім епізодом (сприяння тероризму) була оголошена 8 жовтня 2021 року.

До теми: Івано-Франківське управління СБУ викрило колаборанта

Серед таких злочинів — незаконний видобуток нафти та газу на шельфі Чорного моря в районі тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, які, відповідно до Конституції України, є власністю українського народу.

“За даними слідства, нардеп України надав керівництву Росії допомогу і в проведенні підривної діяльності проти України, він здійснював збір інформації щодо місць дислокації військових українських формувань, проведення заходів бойової підготовки, надавав сприяння у залученні громадян України до реалізації заходів на шкоду державі, для дестабілізації суспільно-політичної ситуації”, — зазначила Тетяна Сап’ян.

Відтак факти про злочини Медведчука вже зібрані й задокументовані у процесі досудового розслідування силами міжвідомчої слідчої групи у складі працівників ДБР та СБУ. Процесуальне керівництво в самому суді здійснюватиме Генеральна прокуратура.

“Очікуємо, що найближчим часом буде призначено судове засідання. Сподіваюся, процес буде відкритим, тож ми зможемо почути всі деталі, як здійснювалась злочинна діяльність, хто був залучений до цього процесу. І відповідно, будемо очікувати на справедливий вирок”, — додала посадовиця.

За словами Тетяни Сап’ян, при цьому свідчення, надані Медведчуком, мали змінити вже напрацьовану базу.

“Але тут варто зазначити, що після того, як нардепа спіймали на спробі перетнути кордон під час воєнного стану, з ним працювала здебільшого СБУ. Тож вони краще прокоментують це питання”, — пояснила вона.

Читайте також: Як Медведчук здав Порошенка | деталі справи від СБУ

Від чого залежатиме термін ув’язнення Медведчука

Тетяна Сап’ян повідомила, що ДБР вже арештувало майно Медведчука та його дружини.

“Кожен із нас переживав величезний стрес з початком повномасштабного вторгнення РФ, було дуже багато інформації. Незважаючи на війну, ДБР продовжувало свою роботу щодо загальнокримінальних проваджень, і ще в березні, здається, було арештовано все майно Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко”, — розповіла радниця.

На її думку, рішення суду у цій справі залежатиме не від його власних переконань.

“Ми — правова демократична держава, і будемо спиратися на правове підґрунтя. Закон говорить: до 15 років з конфіскацією майна або без такої. Будемо дивитися, як триватимуть судові засідання, як реагуватимуть судді, що говоритиме захист, і чекати на рішення”, — наголосила Сап’ян.

Вона також зазначила, що це — не єдине кримінальне провадження, де фігурує нардеп Медведчук.

“Є ще справа, в якій фігурують інші народні обранці, в народі її називають “вугільною справою”. Тут досудове розслідування ще триває. Щойно справу буде передано до суду ― ми повідомимо”, — пояснила посадовиця.

Про можливу екстрадицію Козака

Тетяна Сап’ян розповіла, що нині правоохоронці займаються питанням екстрадиції нардепа Тараса Козака, який переховується за межами України.

“У цьому напрямку ведеться робота. Згадаю тут статтю 222 Кримінально-процесуального кодексу, де сказано, що є неприпустимим розголошення відомостей досудового розслідування. На сьогодні відомий достовірний факт, що Козак перебуває у розшуку. Питання екстрадиції це робота не одного дня”, — наголосила посадовиця.

Про зрадників і колаборантів

За словами Сап’ян, нині в Україні зареєстровано майже 470 кримінальних проваджень за державну зраду та колабораціонізм. Вручено понад 100 підозр, 4 обвинувальних акти направлено до суду і вже в наявності навіть перші вироки.

“Хочу звернути увагу, що колабораціонізм не набув масового характеру під час війни. І це ще раз доводить, що всі уповноважені громадяни залишаються вірними своїй присязі. На 40-мільйонну державу 470 проваджень ― це невелика кількість”, — пояснила вона.

При цьому серед засуджених є й троє військових — командир танкової роти, начальник центру польового вузла зв’язку та головний сержант.

 

“Ці громадяни України ще у 2014 році, під час захоплення Криму, вирішили зрадити присягу та не з’явилися на службу до військової частини на Миколаївщині. Слідчі встановили, що згодом вони виїхали до РФ, де підписали контракт зі збройними силами Росії”, — розповіла вона.

У лютому цього року дезертири повернулися в Україну у складі російської армії для проведення бойових дій на Миколаївщині.

“Їх було затримано, пред’явлено обвинувачення у дезертирстві та державній зраді. Наприкінці квітня капітану польового вузла зв’язку суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі, командиру танкової роти 14 років і головному сержанту також 14 років”, — пояснила Тетяна Сап’ян.

За її словами, ДБР наголошує, що зрадники Батьківщини рано чи пізно постануть перед судом і відповідатимуть за свої вчинки.

“Усі ті, хто перейшов на бік ворога на Харківщині, Херсонщині, Донеччині, Луганщині — прошу пам’ятати, ваші ганебні вчинки не залишаться непоміченими. Слідчі фіксують випадки свідомого переходу правоохоронців, суддів, чиновників на бік окупанта та сприяння окупаційній владі. Короткострокова вигода від такої співпраці з окупантами може перетворитися на тривале й ганебне ув’язнення”, — наголосила посадовиця.

Про розслідування щодо Януковича

Тетяна Сап’ян розповіла, що спеціальне досудове розслідування щодо президента-втікача Віктора Януковича ведеться вже давно.

“Зараз воно переходить на такий етап, коли зібрано багато матеріалів і слідчі звернулися за клопотанням до суду, щоб було дозволено розпочати спеціальне досудове розслідування. Спеціальне ― з огляду на те, що наші фігуранти кримінального провадження, колишні високопосадовці Янукович та Азаров, перебувають на території країни-агресора”, — пояснила вона.

Серед іншого слідство займається розслідуванням обставин підписання угод щодо постачання в Україну російського газу, укладених у Харкові у 2010 році в обмін на продовження перебування російського флоту у Криму до 2042 року.

“Є справа щодо підписання Харківських угод, які стали лакмусовим папірцем подій 2014 року ― анексія Криму та окупація Донбасу ― та яскравим чинником подій, що відбуваються сьогодні на території України. У цьому провадженні також фігурує продовження перебування Чорноморського флоту на території Криму”, —

Окрім того, Віктор Янукович проходить ще по одній справі ― звинувачення у підбуренні військових до дезертирства, додала Тетяна Сап’ян.

 

Нагору