Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

7 червня: іменники, свята, прикмети

Ось і минув перший тиждень літа. Сьогодні 158-й день року і 104 день повномасштабної війни росії проти України. Цього дня, 7 червня, маємо іменинників, церковні та світські свята. 

Які саме – дізнавався Інформатор.

Іменини сьогодні мають: Іван, Григорій, Семен, Микита, Федір, Степан, Олена, Ксенія, Оксана.

Сьогодні в Україні та світі є такі свята:

Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Подія була встановлена ООН, щоб донести до самих споживачів та виробників їжі інформацію щодо безпеки харчових продуктів. Сталося це в грудні 2018 року.

Також саме цього дня починається Всесвітній тиждень серцевого ритму. Його затвердили 2002 року за ініціативою Альянса аритмії, що об’єднує лікарів, політиків, благодійні організації, а також тих людей, які страждають на захворювання судинної системи та серця.

А ще 7 червня – День відеомагнітофона. Вперше цей прилад був винайдений 1956 року і з того часу користувався широкою популярністю, поки його не витіснили смартфони і персональні комп’ютери. Перші ж відеомагнітофони для домашнього використання випустили 1969 року.

7 червня в церковному календарі – Третє віднайдення голови святого Іоанна Хрестителя. Коли чесна голова Іоанна Хрестителя була відтята, її віднесли Іродіяді, яка побоялася ховати голову разом із тілом. Звеліла вона викинути труп деінде. Хоча учні Іоанна вночі таємно поховали тіло у Севастії. Голову ж Хрестителя Іродіяда закопала глибоко в своєму замку. Під час заворушень у Константинополі голову Іоанна Хрестителя віднесли до міста Емеси. Звідти під час набігів сарацинів її віднесли до Комани, а там,  за часів іконоборських гонінь, її сховали в землі. З відновленням іконошанування патріарх Ігнатій побачив вночі видіння з місцем, де захована голова. Розповів він про це імператору і той послав до Комани посольство, яке і знайшло голову Іоанна. Сталося це близько 850 року. Пізніше голову знову перенесли. На цей раз до Константинополя. Саме 7 червня вона була покладена в придворній церкві.

 

Нагору