Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чи вподобали коломийські діти харчування за Клопотенком?

Печиво, цукерки, булочки, солодкі соки і газовані напої – це те чим часто задобрюють своїх дітей українські батьки. Проте пів року тому за ініціативи дружини президента Олени Зеленської у дошкільних закладах освіти України змінили харчування: менше хліба, цукру, печива, інших швидких вуглеводів. Натомість – більше риби, м’яса, овочів та фруктів. Розробляв меню відомий шеф-кухар Євген Клопотенко разом із фахівцями.

Думкою педагогів-вихователів, малечі й дирекції з цього приводу цікавився Інформатор.

Коломийські дошкільнята мали небагато часу, щоб протестувати нове меню, проте вже зробили свої висновки: їжа має додавати сил і здоров’я. А ще вони вчаться накривати на стіл і чергувати. Такі навики – важливі кроки для самостійності й вдячного ставлення до старань дорослих.

Малята вже багато знають про корисну і не дуже їжу. Своєрідну піар-компанію здорового харчування проводили вихователі у купі з батьками. І тепер на цю тему в садочку є окремі заняття в ігровій формі.

Зі змінами меню для малят в садочку, зросла і вартість батьківської плати. 70% оплачують батьки, решта – дофінансовує бюджет Коломийської територіальної громади. Сьогодні вартість харчування вихованця старшої групи садочка вартує 55 грн на день, а діти молодших груп – 40 грн на день.

“Ще один нюанс – сервірування столу. Раніше друге подавалось на одній тарілці – гарнір, салатик і м’ясна чи рибна страва. Тепер для салатів пропонують використовувати окремий посуд. Фрукти – також. Тому-то садочки постали перед необхідністю докупити додатковий посуд”, – розповідає завідувач Коломийського ДЗО Ірина Липка.

Старе ж меню, розроблене ще за радянських часів, втратило актуальність і не відповідало вимогам нового час. Відтак Україна постала перед розумінням, що ситна їжа не завжди є корисною для організму.

Меню на день батьки можуть переглянути біля входу в групу

Наразі не всі страви із запропонованого нового меню можна приготувати. Зокрема садочки потребують обладнання для страв на пару. Бракує і нових плит, бажано – енергоощадних, адже зараз особливо важливо берегти кожну копійку.

На кухні дитячого садочка пахне ванільною випічкою. Про свій робочий день розповідають кухарі.

Читайте також: Чи відкриються українські школи 1 вересня

Діти – народ щирий. Вони легко адаптуються до нових умов і звичаїв. Інша справа, що переконати у користі морквяної котлети важко, коли дорогою із садка батьки купляють дитині чипси і цукерки.

Наталка Сандецька 

Максим Лебідь

 

 

Нагору