Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Домогосподарки і домохазяїни 8 червня святкують свій день

8 червня чимало країн світу відзначають дуже незвичайне та оригінальне свято – Міжнародний день домогосподарки і домохазяїна. Звісно, що цей день присвячений всім, хто залишається удома, щоб створювати там справжній сімейний затишок. Але, як то часто буває, ця праця може залишатися непомітною. Тому-то, щоб нагадати важливість цієї професії, і заснували це міжнародне свято.

Інформатор пропонує декілька цікавих фактів про Міжнародний день домогосподарки і домохазяїна.
У 2014 році в США провели дослідження. З’ясувалося, що домогосподарки працювали 94 години на тиждень, виконуючи різну роботу в будинку. Якщо б вони трудилися стільки часу на робочому місці в компанії або на виробництві, то за рік заробили б 113 568 доларів. А результати іншого дослідження в 2005 році показали, що одружені чоловіки заробляють більше, ніж самотні чоловіки, але тільки в тому випадку, якщо їх дружина залишається вдома і виконує всю домашню роботу
Недарма, у назві свята наголошується, що займатися хатніми справами може не тільки жінка, а й чоловік. Тому тут немає місця гендерній нерівності. Поки що, в Україні все ж більше жінок-домогосподарок. Але чоловіки частіше долучаються до роботи по дому.

Проте, в Італії у 2003 році вперше була створена організація чоловіків-домохазяїнів. Варто зазначити, що туди вступають одружені мужчини, які бажають навчитися поратися по дому, щоб допомагати своїм дружинам. До прикладу, члени організації дізнаються, як гарно різати овочі, опановують рецепти приготування страв та діляться, які засоби для чищення найкращі.

Домашня робота – це щоденна праця. Всі зусилля домогосподарки і домохазяїни вкладають в створення затишної атмосфери в будинку. Часом, цю працю недооцінюють. Може здаватися, що комфорт та чистота в домі – звичайні речі і вони не потребують зусиль. Та варто пам’ятати слова ініціаторки сьогоднішнього свята – співробітниці Національного інституту жінок в Мехіко Габріели Дельгадо: “Відкладіть убік ганчірки й сковорідки. Тоді, коли ви відмовитеся від домашньої роботи, ваші рідні повною мірою оцінять її соціальну та економічну значущість”.

Тому нині неодмінно привітайте всіх тих, завдяки кому ви із задоволенням повертаєтесь з роботи додому!

Які 8 червня ще свята та у кого іменини – читайте ТУТ.

Ольга Пукавчук

Нагору