Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Крафтова сімейна пекарня “Під липами”: правдивий хліб з душею

Вони жили красиво, як вміли… Пам’ятаєте таку пісню. І справді ще два роки тому подружжя Бєлових з П’ядик – Віктор і Христина – займалися кожен своєю справою: він –  столяром, вона – в торгівлі. Та один похід на Торговицю круто змінив усе.

Вони придбали електропіч, бо Віктор вирішив для коханої дружини і дітей спекти хліб. Справжній, пахкий, хрусткий. Такий, як у дитинстві подавала бабуся. І було в цьому щось благородне і правильне. А коли друзі розпробували домашню випічку – то самі взялися рекламувати й підштовхувати пару до відриття власної пекарні. 

Як воно й закрутилося і переросло в сімейну пекарню “Під липами” дізнавався Інформатор.

Ранок пекаря починається о пів на третю ночі: приготувати опару, пересіяти муку, перший заміс… А тоді вже можна й покавувати, споглядаючи світанок. Бо для доброго хіба потрібен час. Скажімо, на хлібзаводах технологія інша: під дією штучних прискорювачів хліб підростає менш, як за годину. Через те і зберігається зле, і на смак інший.

Віктор так не звик: як робити – то робити добре, на совість. Саме тому по його хліб їдуть з Коломиї машинами, велосипедами й навіть пішки йдуть.

“Ох, як я не люблю оті “недо”: недоважити, недомісити, недолюбити ту хлібину. Це ж одна з найблагородніших і найдавніших професій. Тому роблю сумлінно: наш хліб може бути важчим, ніж написано, але не навпаки”, – каже Віктор Бєлов.

 

Час минає – тісто росте. Віктор спокійно і впевнено береться до вимішування. Жартує собі й підспівує приймачу на підвіконні.

“От який буде гарний хлібчик! – Віктор широко посміхається, задоволено плескає тісто й сам сковтує слину, –  Гречаний, справжній. Я сам змелюю гречку: так і смак кращий, і я спокійний, що ніяких домішок туди не досипали”.

А коли сформовані хлібини набирають об’ємів – готує піч. Викладає пухкі буханки на розпечений камінь і… знову до роботи.

Першими завітають любителі круасанів. Шоколад, варення, згущене молоко… Бо ранок має бути добрим. Бо життя триває доти, доки ми його любимо й цінуємо.

Ось він запах свіжої випічки. Тут уже й про дієту забудеш одразу, бо як-то втриматись, коли ніс сам веде до печі аж бігом? Багет в міцних руках пекаря хрустить музично.

До слова практично всі вироби – на заквасці. Тільки білий формових на дріжджах.

Врешті на підмогу приходить Христя. Раніше вона прокидалась вдосвіта, щоб допомогти. Але зараз подружжя чекає на малюка. Христі годиться виспатися і добре дбати про себе з майбутньою дитинкою.

Але вона вболіває за спільну справу – веде бухгалтерію, дбає про чистоту і навіть шукає нові рецепти. Зокрема хліб “Зерновий” – її витвір. Там цільне зерно, кунжут, льон, соняшник. Такий хліб містить усе необхідне для корисного сніданку. Ще й фігурі не шкодить.

Тим часом війна привела до їхньої пекарні Валерія. Він виїхав з підобстрільного Києва і поселився по сусідству. Розсмакував справжній хліб, покумекав і вирішив запропонувати свою допомогу. Відтак для сімейної пекарні “Під липами” Валерій з дружиною безкоштовно розробили сайт, де можна в три кліка купити свіжу випічку. Натомість Віктор навчив киянина всім премудростям хлібної справи.

 

Замовити свіжий хліб можна на сайті Сімейна пекарня “Під липами”

“Вітя передав мені все, до чого сам йшов місяцями: технології, рецептуру, інші важливі нюанси для творення корисного і винятково ароматного хліба, – ділиться Валерій. – Це ж так круто, зустріти таких живих і безпосередніх людей, та ще й в такий непростий час. Ці моменти зміцнюють і надихають!”

Зараз Валерій готується відкрити власну пекарню в одному зі столичних кварталів – біля свого дому. Поряд їхнього хмарочоса є кілька магазинів, де продають хліб власної випічки, але це не те. Адже більшість подібних лавок печуть хліб із заморожених напівфабрикатів. А тому про користь і натуральність важко говорити.

Щойно з печі показують свої засмаглі боки круасани – дітвора збігається ласувати. У Віктора троє дітей, от-от з’явиться четверта. Маленький Макс найбільше любить круасан із шоколадом. Смакує, ділиться із своїм новим другом – Святиком. І вже за 5 хвилин обоє замурзані й задоволені гасають затишним подвір’ям біля пекарні.

 

Відчиняється магазинчик. Чоловіки заносять ще гарячі хліби й розкладають його на полицях. Перші відвідувачі набирають смакоти додому. Для своїх рідних, близьких, найдорожчих. Починається ще один день, що наближає нас до перемоги.

І так, це звучить елегійно. Бо є в цій пекарні щось в корені добре, правильне і благородне.

Та краще не вірте нам на слово. Завітайте – і переконаєтесь, яка то смакота!

Перейти на сайт пекарні – ТУТ

Адреса: с. П’ядики, вул. С. Петлюри, буд. 26.
Графік роботи: Пн-Сб: 9:00-18:00, Нд: вихідний.

На смачній екскурсії побували

Максим Лебідь, Наталка Сандецька і маленький Свят. 

Нагору