Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

10 червня: що святкуємо

Ох і щедре на свята 10 червня. Сьогодні відзначають Всесвітній день стилю модерн, Міжнародний день геральдики, Всесвітній день морозива, День народження кулькової ручки. 

Детальніше про ці та інші свята розповість Інформатор.

До прикладу, за релігійним календарем 10 червня віряни вшановують пам’ять преподобного Микити сповідника. Святого Микиту в народі вважають сторожем гусей, тому по-простому його називають Гусятником. Це обрядове свято. Гуси з весни вимагають ретельного догляду, оскільки гусенята в цей час часто гинуть. Щоб врятувати їх від гибелі народ і дав їм святого покровителя.

День ангела цього дня відзначають: Гнат, Денис, Дмитро, Захар, Микита, Микола, Макар, Павло.

У СВІТІ ЦЬОГО ДНЯ СВЯТКУЮТЬ

Всесвітній день морозива. Як вважають, 10 червня 1786 року в США стартували масові продажі морозива.  Однак в світовій кулінарії цей заморожений десерт існував задовго до цієї події. Кажуть, що перші схожі ласощі з’явилися ще тисячі років назад. Фруктовими соками з льодом любили смакувати китайські імператори.

Всесвітній день стилю модерн. Вперше був організований в 2013 році Угорським музеєм декоративного мистецтва IMM, Будапешт, у співпраці з журналом Szecessziós. Довідково: характерні риси стилю модерн в архітектурі: плавність, пластичність, декоративність. Основними його елементами є використання синусоїдальних ліній, стилізованих квітів, язиків полум’я, хвилястих ліній, запозичених у природи.

Міжнародний день геральдики. Присвячений всім тим, хто займається вивченням гербів. Дата 10 червня була обрана для святкування міжнародного дня геральдики тому, що в цей день в 1128 році король Англії Генріх I Боклерк посвятив свого майбутнього зятя Жоффруа V Платагенета в лицарі і подарував йому щит із зображенням шести золотих левів на лазурному фоні. Саме цей щит деякі фахівці в області геральдики вважають одним з перших в історії повноцінних гербів.

День кулькової ручки. У червні 1943 року угорські винахідники брати Біро, Ласло і Дьyoрджі стали власниками патенту США на кулькову ручку №2,390,636.

Всесвітній день ремісництва. Саме цього дня 1964 року в США відбулася перша конференція, в якій взяли участь художники, викладачі, ремісники та урядовці з 40 країн світу.

СВЯТА В ІНШИХ КРАЇНАХ

Велика Британія: Національне свято Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. День народження Королеви
Португалія: День Португалії, Камоенса та португальських громад (1580)
Японія: День годинників.
Італія: День ВМС.
Йорданія: День армії.
Молдова: День прикордонника.
Республіка Конго: День примирення.
США: День чаю з льодом.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

978 — Князь Володимир сів на київський престол.
1793 — У Парижі створено перший у світі публічний зоопарк.
1865 — У Мюнхені відбулася прем’єра опери Рихарда Ваґнера «Тристан та Ізольда».
1907 — Французькі інженери брати Люм’єр винайшли спосіб друку кольорових фотографій, які планували використовувати для виробництва кольорового кіно.
1909 — Пасажирський корабель «Славонія», що зазнав катастрофи біля Азорських островів, уперше у світі використав сигнал SOS.
1917 — У Києві розпочав роботу I Всеукраїнський селянський з’їзд.
1918 — Проголошено незалежність Вірменії (28 травня за старим стилем).
1921 — Заснований музей-садиба Льва Толстого «Ясна Поляна».
1934 — При НКВС УСРР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГу).
1945 — У Франкфурті маршал Жуков вручив радянський орден «Перемога» Ейзенхауеру і Монтгомері.
1950 — Західні країни відкинули пропозицію Радянського Союзу провести в Німеччині референдум з приводу ідеї об’єднання країни.
1964 — У Москві відкритий пам’ятник Тарасові Шевченку.
1969 — Відбувся військовий конфлікт між СРСР і Китаєм у районі Тасти (Казахська РСР).
1984 — Американці провели перше успішне випробування протиракетної системи в космосі.
2003 — Дует «Modern Talking» знову розпався.

ПРИКМЕТИ

У народі вважається – якщо день тихий, то урожай буде хорошим.

Слідкували також за конюшиною: “Конюшина зближує листочки – до негоди”.

Ольга Пукавчук

Нагору