Інформатор Коломия

ВЛАДА

Влада Коломиї планує реорганізацію ліцею №2, колектив і батьки – проти

Опівдні 10 червня під ратушею в Коломиї зібралися десятки невдоволених коломиян. Це вчителі та батьки учнів ліцею №2. Виявилось, напередодні їх поставили перед фактом: ліцей будуть реорганіовувати, а директора відправлять на конкурс. Найбільше претензій протестуючих було через те, що внаслідок цих змін ліцей понизять у статусі до гімназії. Це означає, що старші класи будуть розформовані, а вчителі отримають меншу зарплатню. Також йдеться про скорочення технічного персоналу.

Звідки галас і що задумали у ратуші, – дізнавався Інформатор

Педагоги та батьків учнів ліцею №2 виступають проти такої реорганізації, апелюючи до справедливості. Ліцей с правді має гарні досягнення в освіті: щороку учні закладу здобувають призові місця на олімпіадах, показують чудові результати при складанні ЗНО, готують наукові роботи на Малу академію наук.

 

Крім того саме ліцей №2 спеціалізується на поглибленому вивченню української мови та літератури.

Розміщений у великому спальному районі Коломиї, заклад охоплює біля 9 тис учнів. Міський голова каже, що у ході війни значна частина дітей роз’їхалася по світу, а тому наповнюваність в класах перетнула критичну межу 24,5 особи на клас.

Міські урядники наголошують на тому, що по освітній субвенції в Коломийські територіальній громаді наразі є борг в 24 млн. грн.

Борги ж ліцею №2 сягнули більше 1 млн. грн. Крім того міський голова Богдан Станіславський дорікнув директору ліцею тим, що він як керівник не подав документів на створення опорного закладу освіти на базі ліцею №2.

Заступник міського голови Михайло Качанський згадав про півмільйона гривень, які місто виділило на облаштування укриття і які ліцей не освоїв. Колектив же на це відповів, що терміни ремонту укриття в школі були надто стислими.

Відтак вирішити ряд проблем влада міста хоче шляхом приєднання двох дошкільних закладів освіти до ліцею №2, скороченням витрат на оплату праці техпрацівникам.

На відміну від інших закладів, де планується реорганізація, щодо ліцею №2 громадських слуханоь не проводили. Міський голова каже, у під час діє воєнного стану цього закон не вимагає. Проте у травні відбулися громадські слухання щодо створення опорних шкіл.

Читайте до теми: Депутати підтримали створення ще трьох опорних шкіл у Коломиї

Проте реорганізація змінить і сам статус ліцею з 60-літньою історією.

Отже, що зміниться, коли ліцей перетворять на гімназію:

  1. У гімназії не буде 10-го та 11-го класів. А отже учні-старшокласники змушені будуть шукати собі нові школи;
  2. Скоротять технічний персонал. Це у ласді прийнято називати гарним словом “оптимізація”. Виходить менша кількість технічних працівників (кухарі, прибиральники, сторожі, двірники) будуть обслуговувати одразу три заклади освітиЕ власне школу і два дитсадки;
  3. Директора ліцею № 2 Володимир Дмитрович Семчук піде на конкурс знову, попри те, що з ним укладено контракт до 2026 року. Але при реорганізації створюється нова юридична особа, а отже на посаду керівника буде оголошено конкурс. До слова, під час виступів вчитель ліцею згадала про те, що цю посаду може очолити пані Зелик, яка є керівницею садка і дружиною депутата.
  4. Зарплати у педагогів зменшаться, швидше за все – навантеження також.

Дискусія тривали понад півтори години. Вчителі, батьки й самі учні зверталися до голови з проханням дати випускникам закінчити рідну школу, бо тут дають ґрунтовні знання, а для дітей у часі війни й без того бракує стресів.

Розійшлися на тому, що з понеділка зустрінуться знову і поговорять більш предметно, хоча наприкінці зустрічі з трибуни міського голови пролунало категоричне “Так, як було, вже нема”.

Слідкуйте за нашими новинами, переглядайте стрім акції протесту вчителів ліцею №2 ТУТ, підписуйтеся на телеграм-канал Інформатора, щоб знати все, як є і бути готовим до дня завтрашнього.

Наталка Сандецька

 

Нагору