Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї з’явилися соціальні місця для торгівлі: скільки? де? для кого?

Стихійна торгівля – злободенне коломийське питання. Пляшки з молоком, слоїки з полуницями чи навіть курячі тушки – просто посеред стометрівки. Громада обурювалася, а торговці бідкалися. Відтак міська влада вирішила не вдаватися до радикальних методів боротьби з “тротуарною” торгівлею, створивши натомість соціальні місця для збуту краму.

Інформатор завітав до коломийського Центрального ринку та пронишпорив теперішню ситуацію.

“Стараємося залучати соціально незахищених людей, котрі справді потребують допомоги у збуті своєї продукції. Прикладом, до нас звертався чоловік з посвідкою учасника бойових дій, чи багатодітна жінка, у котрої 5 дітей. Нашою основною ціллю є залучення людей в ринок”, – розповідає заступник директора Центрального продовольчого ринку Володимир Остафійчук.

На коломийському ринку вже функціонують три нові соціальні локації. 6 місць на “критій площі”, 10 місць для збуту молочної продукції (вхід з площі Відродження) та ще 12 торгових місць поблизу входу з площі Ринок. На останній локації торгові місця обмежили до пів метра, аби всім вистачило.

 

Таке нововведення буде зручним не лише для містян, а й для торговців, адже по закінченню робочого дня не доведеться повертатися з маршрутці з усім своїм невторгованим крамом.

Робота з облаштування соціальних місць для торгівлі лише розпочалася. Це – тривалий та трудомісткий процес. Утім з часом таких локацій більшатиме.

“Це лише перші кроки. Робоча група вивчає потреби людей. Ми плануємо створити ще кілька локацій, зокрема на вул. Бандери та біля АТБ на вул. Палія, тобто в місцях де зараз є стихійна торгівля. Згодом будемо пропрацьовувати спальні райони, скажімо, Леонтовича та Гомін”, – додає Володимир Остафійчук.

 

Про сутички крамарів з поліцейськими.

“Слід розуміти контекст. Переважно немає конфліктів з тими, хто приходить поторгувати двічі-тричі на тиждень. Але є люди, які хочуть зловживати. Між собою ми їх називаємо “перекупками”. Це – нечесна конкуренція. Тому такі продавці нестимуть відповідальність. Ми сподіваємося, що вже з понеділка на площі Ринок стихійної торгівлі не буде. Людей ми попередили”. 

Станом на 12 годину 11 червня на коломийському ринку зафіксовано 93 діючих торгових місця (включно з соціальними), з них 32 – під молочну продукцію та 61 – для сільськогосподарської продукції.

“Якщо люди потребуватимуть більшої кількості соціальних місць, ми про це подбаємо”, – підсумовує пан Володимир.

 

Ніка Кричовська

 

Нагору