Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

13 червня: історичні події та міжнародні свята

13 червня в світі відзначають чимало свят. Християни святкують День Святого Духа. Також в цей день відбулися важливі події в історії України.

Інформатор розповість, чим знаменна сьогоднішня дата.

РЕЛІГІЙНІ СВЯТА

День Святого Духа відзначають завжди у понеділок після Трійці. Це свято, яке у народі також називають “Духів день” є особливим церковним святом на честь третьої Особи Трійці. Згідно з православним ученням, саме сходження Святого Духа на апостолів явило піклування Триєдиного Бога: Бог Отець творить світ, Бог Син спокутує людей від рабства дияволу, а Бог Дух Святий освячує світ через Церкву. У цей день заборонена будь-яка робота.

День пам’яті мученика Єрмія (Веремія). Єрмій був єпископом в Филипопол та зробив чимало благочестивих справ. Святий мученик Єрмей жив в Кападокії та був старим заслуженим воїном. Постраждав за свою віру в Христа за часів правління Антоніна. У народі Єрмія називали Розпрягальником. Це було обрядове народне свято. Вважалось, що в цей день слід закінчувати посів.

ІМЕНИНИ

З Днем ангела 13 червня можна привітати власників імен: Борис, Микола, Філіп, Полікарп, Роман, Христина, Антон і Люціан.

СВІТ ЦЬОГО ДНЯ СВЯТКУЄ

День швейної машинки. Цей винахід вважають дуже важливим для людства. Раніше швейна машинка була у кожному домі. Для текстильної промисловості вона стала незамінною річчю. День швейної машинки відзначають щорічно 13 червня, адже саме цього дня в 1790 року у Великобританії була запатентована швейна машинка.

Міжнародний день поширення інформації про альбінізм. У 2015 році ця дата була встановлена Організацією Об’єднаних Націй. Альбінізм є вродженим дефектом, котрий полягає у частковій чи повній втраті пігментації шкіри, очей, волосся. Згідно зі світовою статистикою, на 20 000 дітей народжується одна дитина з альбінізмом.

День народження шпильки. Сьогодні свій день святкує застібка, відома кожному – шпилька. Саме цього дня 1825 року американець Волтер Хант запатентував цей пристрій. Цю винахід одразу сподобався цілому світові, тому шпильку використовують до сьогодні.

УКРАЇНА ВІДЗНАЧАЄ

День визволення Маріуполя від російських окупантів. Саме цього дня 2014 року українським військом була здійснена операція, внаслідок якої російські окупанти втратили контроль за містом Маріуполь. На жаль, 2022 року агресор знову окупував героїчне місто. Детальніше можна прочитати Інформаторі за посиланням.

НАЦІОНАЛЬНІ СВЯТА

Латвія, Литва, Естонія: День жертв комуністичних репресій
Киргизстан: Поминальний день
Аргентина: День письменника.
Угорщина: День винахідників

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1589 — англійські пірати під проводом Френсіса Дрейка здійснили морський напад на Лісабон.
1892 — у Києві запущений для пасажирів перший у Російській імперії електричний трамвай
1895 — У Французькій республіці пройшли перші у світі автомобільні гонки. Середня швидкість автомобілів становила 24 км/год.
1919 — біля с. Луквиця (Прислоп) на Франківщині польський командант Підвисоцький та польські вояки без слідства та суду розстріляли державного секретаря (міністра) земельних справ ЗУНР Михайла Мартинця та 10 працівників міністерства, які прямували в Чехословаччину.
1971 — Газета «Нью-Йорк Таймс» почала публікацію документів Пентагону про історію втручання США у в’єтнамську війну.
1983 — На ринок у США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою «Dynatac 8000x» виробництва компанії «Motorola» важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см.
1983 — Американський космічний зонд «Піонер-10» перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи.
2000 — Президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який у 1981 вчинив замах на Папу Римського Івана Павла II.
2014 — українські війська визволили місто Маріуполь від проросійських терористів

ПРИКМЕТИ

Дощ на Єрмія обіцяє убогий урожай.
Якщо в цей день кує зозуля – буде хороша погода.
Чим більше роси ввечері, тим завтра жаркіше буде.

Ольга Пукавчук

Нагору