Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Цей день в календарі: свята та іменинники 14 червня

Сьогодні, 14 червня,  165 -ий день 2022 року і 111-й день повномасштабної війни Росії проти України. Цього дня народились січовик, оунівець Євген Коновалець та Іван Сашенко (близький друг Т.Шевченка). А іменини відзначатимуть  Віра, Василь, Павло, Денис, Валерій.

Які свята цього дня відзначає Україна та світ – дізнавався Інформатор.

Світські свята

Всесвітній день донора крові заснований Організацією Об’єднаних Націй 23 травня 2005 року. Дату обрали не випадково – це день народження австрійського лікаря Карла Ландштейнера, який став лауреатом Нобелівської премії.

Всесвітній день в’язання був започаткований 2005 року Даніель Ландес. Спочатку вона була популярна лише в Парижі, однак згодом поширилася в інші країни світу.

А Міжнародний день блогера (InWeDay) був створений для того, щоб об’єднати блогерів з усього світу і пропагувати ведення блогу як способу спілкування між людьми, самовираження.

День кавових зерен. Особлива подія для справжніх кавоманів. Кавові зерна насправді обсмажене насіння фрукта, який носить назву кавова вишня. З них готують ароматний напій, популярний в усьому світі.

Міжнародний день ванни. Хоч це і неофіційна, проте дуже цікава подія. Дату обрали на честь відкриття Архімеда, яке він зробив, миючись у ванній.

Церковні свята:

14 червня святкують день пам`яті Юстина Брусничі-губи. Філософ жив у II столітті, походив зі знатної грецької родини.  Юстин присвятив себе апостольським і пророчим вченням, а потім прийняв хрещення. Новоспечений християнин подорожував по Римської імперії, проповідуючи Слово Боже, захищав православних від язичників і іудеїв. За такі діяння його схопили і обезголовили.

Також в цей день вшановують Агапіта Печерського. Він був відомим святим, який трудився в Києво-Печерській лаврі в XI ст. Його називали безсрібником за те, що він безкоштовно лікував хворих, приходив до нужденних і готував різні зілля з трав, які швидко виліковували людей.

Народні прикмети:

Якщо небо хмуриться, а квіти жовтцю розкрилися, то дощу не буде.
Лебеді ввечері розкричалися – на дощ.
Бліде сонце – до вечора задощить.
Дощовий і похмурий день – до урожаю льону і конопель.
Що не можна робити 14 червня:
Не варто лінуватися і не можна вживати алкоголь.
Вважалося, що 14 червня не можна працювати на городі, інакше незабаром трапиться пожежа. Тож тому у народі кажуть: “На Устина не городи тину”.
Сон проти 14 червня виповниться тоді, коли ви про нього забудете. Тож не згадуйте про побачене.
Цього дня дівчатам не бажано розплітати коси та носити розпущене волосся.

Що 14 червня робити варто?

Можна молитися святому Юстину Філософу про благополуччя в родині, про міцне здоров’я, про вірність подружжя.
Люди, у яких є знання в галузі народної медицини, можуть збирати трави, робити з них настоянки та мазі.
Можна хоча б недовго попрацювати в саду або з рослинами – такий ритуал допоможе залучити благополуччя в будинок.

Пам’ятні дати 14 червня

Календар важливих подій в Україні та світі на сьогодні, 14 червня:

1783 рік — на березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі засновує першу в Криму військово-морську базу, через рік її називають Севастополем;
1834 рік — Ісаак Фішер із Спрингфілда (штат Вермонт, США) отримує патент на наждачний папір;
1997 рік — на аукціоні “Сотбі” в Нью-Йорку примірник книги коміксів “Бетмен” (1939 року) продають за $68 500;
2014 рік — біля Луганського аеропорту бойовики так званого ЛНР збивають літак Іл-76 ВПС України (гине 49 військових, які перебували на борту);
2017 рік — у Лондоні займається 27 поверховий будинок 12 людей гине, близько 80 людей були поранені, а інші пропали безвісти.

Нагору