Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Я віддаю тобі свою кров: як стати донором у Коломиї

Сьогодні Міжнародний день донора. В часі війни наша кров – це шанс на одужання захисників України. І так, донорів можна прирівняти до героїв нашого часу. Крім того, виявляється, це корисно для організму того, хто ділиться своєю кров’ю. Як це працює, як підготуватись до здачі крові, кому варто здавати кров, а кому це протипоказано?

Інформатор розповість про все за порядком за рекомендаціями МОЗ України.

Хто може бути донором

Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років.

Ваша вага має бути не менше 50 кг, бо інакше забір крові може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам – 4 разів на рік.

Щоби стати донором, медики радять пройти відповідне, щоб переконатись, що протипоказань нема. Але сьогодні цим пунктом часто нехтують, виходячи з нагальних потреб у донорській крові. Тому прикапатці й загалом українці частіше орієнтуються на самопочуття, адже наш організм у більшості випадків подає сигнали, коли зі здоров’ям щось не так.

Інформатор нагадує, що у Коломиї діє пункт забору крові.

Адреса: м. Коломия, вул. Родини Крушельницьких, 26 (у дворі Центральної районної лікарні).

Забір крові проводиться з 9:00 до 13:00.

Попередній запис за тел: +8050 67 87 056.

Читайте до теми: Коломийська лікарня знову потребує донорської крові

Як підготуватися до здачі крові 

  • За три дні до донації відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують зсідання крові).
  • Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.
  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до донації.
  • Не паліть за 2 годин до здачі крові

Що робити після здачі крові

  • відпочиньте протягом 10 хвилин;
  • з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якою брали кров;
  • старайтесь уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;
    не вживайте алкогольні напої раніше ніж через 8 годин;
  • намагайтесь часто та регулярно харчуватися протягом двох діб;
  • вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб;
  • приходьте ще раз здати кров через відновний термін: після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. ​

Абсолютні протипоказання для донорства крові та її компонентів
Незалежно від давності захворювання та результатів лікування, донорами крові не можуть бути з наступними протипоказаннями.

Інфекційні заховрювання
СНІД, носійство ВІЛ-інфекції, сифіліс вроджений або набутий, вірусні гепатити, позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, усі форми туберкульозу, бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта-Якоба, ехінококкоз, токсоплазмоз, філяріатоз, ришта, лейшманіоз.

Соматичні захворювання: злоякісні новотвори, хвороби крові, органічні захворювання центральної нервової системи, повна відсутність слуху і (або) мови, психічні захворювання, наркоманія, алкоголізм, серцево-судинні захворювання (гіпертонічна хвороба II-III ст., ішемічна хвороба серця, атеросклероз, аритмії, тромбофлебіт, вади серця);
хвороби органів дихання (бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба, емфізема легень, обструктивний бронхіт, пневмосклероз); хвороби органів травлення (ахілічний гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцатіпалої кишки); захворювання печінки і жовчних шляхів (хронічні захворювання печінки, у тому числі токсичної природи і неясної етіології, калькульозний холецистит, цироз печінки); захворювання нирок (дифузні і вогнищеві ураження нірок, сечокам’яна хвороба); захворювання сполученої тканини, променева хвороба, хвороби ендокринної системи, хвороби лор-органів (озена, інші гострі і хронічні важкі гнійно-запальні захворювання), очні хвороби (висока міопія – 5 діоптрій і більше, трахома, повна сліпота, залишкові явища увеїту); захворювання шкіри (псоріаз, еритродермія, екзема, червоний вовчак, пухирчасті дерматози, розповсюдженні грибкові та гнійничкова поразки); остеомієліт, оперативні втручання з приводу ампутації або резекції органів і трансплантації органів та тканин.

Так, список недуг, які не дозволяють допомогти тим, хто так потребує переливання крові дуже розлогий. Часто ми вагаємось, чи варта наважитись на донорство. І якщо раніше на ці вагання у нас був час, то сьогодні йдеться про громадянський обов’язок.

 

Почувайтеся добре, дбайте про себе й близьких, бо Україні для потрібні сильні й здорові українці, здатні допомогти нашим відважним козакам подолати зло війни.

Наталка Сандецька

 

 

Нагору