Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як живеться літнім людям у Коломийському геріатричному пансіонаті. Фоторепортаж

Пані Анні зараз 74. Так склалися життєві обставини, що у пансіонаті вона вже 16 років. І тут їй дуже подобається. Каже, що персонал про них піклується, доглядає та добре годує. Анна показує нам свої вазони на підвіконню, якими дуже тішиться. Жінка впевнено радить віддавати сюди родичів похилого віку, якщо немає часу на догляд за ними. За її словами, у цьому затишному закладі точно подбають про літніх людей.

Мова йде про Коломийський геріатричний пансіонат. І справді, у кожного своя історія. Тому бувають випадки, коли люди не мають можливості турбуватися про своїх рідних поважного віку. Але часто багато хто боїться віддавати у заклади такого типу пенсіонерів, бо думає, що там чи не найгірші умови. Але це точно не про геріатричний пансіонат у Коломиї. 

У День захисту людей похилого віку Інформатор вирішив завітати туди. А директор закладу Роман Дмитрович залюбки провів для нас міні-екскурсію. Хто і як може оформити свою близьку людину в пансіонат – розповідаємо наприкінці матеріалу.

Чотирьохразове харчування, консультації лікаря, цілодобовий догляд медсестер, щоденна гігієна та організація дозвілля. Про літніх людей тут добре дбають, створивши для них відповідні умови. У закладі зробили якісний ремонт. Деякі палати навіть обладнані телевізорами. Для тих, кому важко пересуватися, зробили спеціальні поручні. А у палатах, де лежачі люди, є спеціальний пульт, за допомогою якого можна викликати медсестру.

У пансіонаті проживають і переселенці похилого віку. Є пенсіонери з Донецької області, які вже кілька років знаходяться тут. Є і ті, хто евакуювався на початку повномасштабної війни. Умовами вони задоволені. Не перестають дякувати за це усім працівникам закладу.

Є тут і актова зала з плазмовим телевізором. Тут також проводять різноманітні культурні заходи. У пансіонаті облаштували і невеличку капличку. Літні люди можуть поспілкуватися з священиком. Є сучасний медичний кабінет, оснащений аптечками для надання невідкладної медичної допомоги. Бібліотека налічує понад 2 тисячі книг.

За допомогою волонтерів, меценатів та спонсорів за останні роки у заклад вклали понад 7 мільйонів гривень позабюджетних коштів. На території є альтанка та сад для прогулянок на свіжому повітрі. Тут обладнали і сучасну кухню, їдальню та інші приміщення для приготування страв. Такими продуктами, як макарони, цукор, крупи, та олія – пансіонат забезпечений на цілий рік. Є окреме приміщення для пральні, прес для прасування білизни та сушіння, дезінфекційна камера.

У Івано-Франківській області діє всього три заклади такого типу: Коломийський, Коршівський та Івано-Франківський. Геріатричний пансіонаті у Коломиї функціонує з 1972 року. Зараз у закладі – 87 працівників. Проживає на сьогоднішній день більше 100 людей похилого віку. Загальна кількість ліжок – 125. Окремі палати для чоловіків, окремі – для жінок.

Поселенням громадян до закладу керує Департамент соціальної політики Івано-Франківської ОДА. Видача путівки на влаштування до геріатричного пансіонату відбувається в порядку черги. Наразі утримування однієї людини становить 13 305 грн в місяць. Якщо у пенсіонера є здорові діти, які не мають жодних пільг, то приймають на повністю платній основі. Але пенсія, у 100% розмірі  виплачується пенсіонеру і родичі можуть доплатити лише різницю. Коли утримування фінансується державою і людина отримує соціальну допомогу, то вона забирає 20% від цієї суми, а решту йде на пансіонат. Для тих, хто має пенсію, то 25% від неї отримує на руки, залишок – заклад.

Для поселення людини похилого віку в пансіонат, потрібно звернутися в Управління соціального захисту населення. Представник виїжджає на місце проживання пенсіонера, вивчає житлово-побутові умови  Якщо родичі бажають відправити людину у заклад, а вона не хоче і пише відмову, то її не візьмуть. Після згоди і написання заяви, особа проходить медкомісію (до закладу не приймають людей з психічними захворюваннями). Потім підготовляє відповідні документи і подає їх в Департамент соцполітики області. Там вже комісія вирішує, чи видавати путівку на влаштування до геріатричного пансіонату. Якщо так, то чи на платну основу, чи за державні кошти.

До слова, якщо у вас є бажання допомогти – можете привезти одяг, ліки чи підгузки.

Розмову вела Ольга Пукавчук

Фото – Надія Федюк

Нагору