Коломия До сайту

17 червня: свята, іменини та прикмети

17 червня світова спільнота відзначає багато свят. Сьогодні 168-ий день року та 114-ий день повномасштабної війни росії проти України. 

Що святкуємо сьогодні – розповість Інформатор.

День ангела 17 червня у власників таких імен: Назар, Іван, Митрофан, Петро, Марфа, Софія, Марія.

ЦЕРКОВНІ СВЯТА

Цього дня вшановується пам’ять святителя Митрофана Константинопольського. Жив за часів правління імператора Костянтина Великого, який вважається першим імператором-християнином. Був сином римлянина Дометія, який походив з царського роду. Його батько відрікся від старих богів та почав сповідувати християнство. А через те, що в Римі тоді були жорстокі гоніння за християнами, він вирішив покинути столицю і вирушити з синами до Візантії. Святий Митрофан став архієреєм після смерті Прова. Коли до Візантії прибув імператор Костянтин і побачив Митрофана, то взяв його з собою до Риму.

У СВІТІ ВІДЗНАЧАЮТЬ

Всесвітній день сміттяра. На жаль, святу можуть не надавати належної уваги, а дуже часто цю професію взагалі не цінують у світі. Саме тому така дата встановлена, щоб привернути увагу людей до величезних зусиль тих, хто підтримує в чистоті села та міста.

Всесвітній день боротьби з опустеленням та посухою. Генеральна Асамблея проголосила відзначення цього дня в 1995 році у зв’язку з річницею з дня прийняття Конвенції Організації Об’єднаних Націй по боротьбі з опустелюванням 17 червня 1994. Державам пропонувалося присвячувати Всесвітній день підвищенню інформованості про необхідність міжнародної співпраці в боротьбі з опустелюванням і наслідками засухи та про хід здійснення Конвенції по боротьбі з опустелюванням. Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища. Воно загрожує здоров’ю та джерелам засобів для співіснування більше 1 млрд. людей. Щороку опустелювання і посуха призводять до втрат сільськогосподарської продукції орієнтовно на суму в 42 млрд. доларів.

Всесвітній день крокодила. Свято є доволі молодим – відзначається з 2017 року. Це дуже важлива екологічна подія, яка була створена, щоб привернути увагу людства до проблеми зникнення алігаторів та крокодилів на планеті Земля. Головні причини цього – урбанізація та незаконне полювання.

Також 17 червня відзначають:

НАЦІОНАЛЬНІ СВЯТА

 Ісландія: День Республіки.
Вірменія: День авіації.
Ботсвана,   Сальвадор,   Гватемала: День батька.
Румунія: День національної авіації.
Латвія: Національний день пам’яті про радянську окупацію Латвії в 1940 році.
Киргизстан: День працівників водного господарства.
США: День яблучного штруделя.

ПРИКМЕТИ

Якщо вітер дме з півночі – буде погана погода.
Західний або південно-західний вітер – до дощів.
Духота під час сходу сонця – до негоди.

Також сьогодні заборонено сваритися, не варто брехати чи пліткувати, лаятися та вживати алкоголь.

Ольга Пукавчук