Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що робити при зустрічі з гадюкою

Літо манить нас у гори, ліси й на озера. Але ми не одні полюбляємо ці місцини. Часто настрій вихідного дня прикарпатцям псують змії. Як поводитись в такій ситуації і як діяти, якщо ця здибанка закінчилась укусом повзучої?

Радить Інформатор та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Перше, що варто знати – змія ніколи не нападає першою. Вона проявляє агресію тільки, коли захищається. Може вкусити, якщо на неї наступити або намагатися схопити. Тому краще не чіпайте змію і дайте їй можливість втекти!

В Україні невелика кількість змій: 6 видів полозів, 2 види гадюки, мідянка, 2 види вужів.

У нас в Карпатах зустрічається лише одна отруйна змія – гадюка звичайна, що має характерний зигзагоподібний малюнок на спині. Інколи бувають чорні особини, але гадюка загалом невелика змія, максимальна довжина якої 60 см. Тому якщо ви бачите чорну змію більшої довжини, то це безпечний вуж, який також може бути чорним.

Протизміїне екіпірування

Плануючи вихід на природу, варто відмовитися від шортів та сандалів. Бажано вдягнути закрите взуття та довгі штани. Уважно дивитися куди ви наступаєте.

Втім, пам’ятаємо, що смертельно отруйних змій в Україні немає. Від укусу гадюки померти дуже складно, хоча сам укус досить болісний та з неприємними наслідками. Групу ризику становлять діти та люди із серцево-судинними захворюваннями. Отрута гадюки при потраплянні розподіляється на вагу тіла. Відповідно, чим менша людина, яку вкусили, тим більша небезпека.

Якщо вас вкусила змія

  1. викликати швидку або повідомити родичів чи знайомих, де ви перебуваєте та що трапилося, щоб вони викликали медичну допомогу.
  2. Якщо у вас були прояви алергії, то висока ймовірність мати алергію і на укус гадюки, а це вже небезпечно.
  3. багато пити рідини, щоб отрута виводилася з організму та розбавлялася.
  4. не панікувати та якомога менше рухатися, щоб отрута не розносилася тілом.
  5. прийміть протигістамінні препарати, особливо якщо не впевнені, що не маєте алергії.

Категорично заборонено:
вживати алкоголь, тому що це погіршує стан постраждалого;
пробувати відсмоктувати отруту з рани та робити інші сумнівні маніпуляції.

 

 

Нагору