Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Для дому, квартири чи офісу: як коломиянам вибрати Wi-Fi роутер

В сучасному світі важко уявити життя без Інтернету. А бездротова мережа Wi-Fi дозволяє нам бути онлайн в будь-якому місці та в будь-який час. Не дивно, що з’явилося таке свято, як Всесвітній день Wi-Fi, яке відзначають 20 червня. Але ж, коли виникають проблеми з роутером, ми щодуху беремось їх вирішувати. 

Щоб ви завжди мали доступ до Інтернету та не ламали собі голову при вибоі роутера, Інформатор звернувся за порадою до операційного менеджера коломийського провайдера “Квант 2” Івана Юрченка.

Який роутер вибрати? 

При виборі роутера в квартиру чи в приватний будинок потрібно брати до уваги потужність, швидкість передачі даних та кількість абонентів, які будуть підключатися до нього. Адже швидкість ділиться на всіх користувачів Wi-Fi. Один з найдешевших Wi-Fi роутерів для дому можна придбати за 700 грн. Але при під’єднанні до нього кількох абонентів, швидкість може бути досить низькою. Також варто враховувати тарифний план.

Для бізнесу краще брати потужніший роутер. В такому випадку він зможе без проблем обслуговувати одночасно 50 користувачів. До нього також додатково встановлюють відеонагляд та інші мережеві пристрої.

До прикладу – це система безшовного роумінгу Wi-Fi. Її використовують здебільшого для великих приміщень чи територій. Встановивши кілька пристроїв і створивши систему, можна непомітно перемикатися між точками доступу без обриву підключення. До прикладу, це зручно для готелю чи бізнес-центру. Його можна ставити і на вулиці. Один роутер вам обійдеться близько 5 000 грн. Комплекс може складатися і з 10 точок.

А от бездротовий дводіапазонний гігабітний маршрутизатор можна придбати як для бізнесу, так і для користування вдома. Він дозволяє передати швидкість більшою за 100 Мбіт/с. Це можливо завдяки гігабітному порту. Він підтримує два діапазони Wi-Fi. В діапазоні 2,4 ГГц швидкість становить приблизно 70 Мбіт/с, а якщо при 5 ГГц – до 200-300 Мбіт/с. Але потрібно розуміти, що 2,4 ГГц – це більший радіус дії, але менша швидкість. В той час, як 5 ГГц – це менший радіус дії, але висока швидкість. Через кабель від роутера можна подавати Інтернет зі швидкістю до 1 Гбіт/с. Коштує він близько 1 500 грн.

Виявляється, що потужність роутера не залежить від кількості антен на ньому. Це, швидше, маркетинговий хід. Адже часто багато сумнівних виробників намагаються вразити дизайном та кількістю антен, щоб заохотити людину придбати їх товар.

Від чого залежить на яку відстань роутер роздаватиме сигнал Wi-Fi?

Кожен виробник вказує радіус дії Wi-Fi роутера. Але часто люди скаржаться, що та інформація не відповідає дійсності. Це все через перешкоди, які заважають потужності передачі сигналу Wi-Fi . Тому радіус дії треба розраховувати від кількості перешкод. Він буде відповідати характеристикам, якщо приміщення буде повністю відкрите.

На швидкість передачі сигналу Wi-Fi може впливати багато перешкод. Найчастіше – це дзеркало та штукатурка. Перебивають хвилі також Bluetoothпристрої, пульти для автоматики, мікрохвильова піч і, навіть, дитячі іграшки, до прикладу, іграшкова рація чи машинка на пульті. Залежить ще з якого матеріалу зроблені стіни: цегла “забирає” 40% сигналу Wi-Fi, бетон – 60 %, а бетон з арматурною в’язкою – майже всі 100%. Скло теж “краде”10%. Навіть, якщо ви поміняли старі вікна на нові зі срібним напиленням, то вони будуть менше пропускати хвилі Wi-Fi.

Де ставити роутер? 

Найкраще ставити пристрій на відкритому місці: зверху на шафу, біля телевізора чи на столі. Якщо заховати роутер в шафу-купе з дзеркалом, то сигнал буде дуже поганий. Коли в будинку є пристрої, наприклад – комп’ютер, які потребують з‘єднання по кабелю, то від роутера можна потягнути кабель в межах 80-100 м.

Де купити роутер?

Краще не купляти самому, а замовляти в свого провайдера, який тоді буде їх обслуговувати. Наприклад, якщо протягом року після покупки є явні проблеми з роутером, то “Квант 2” міняє його. Але пристрій не має бути фізично пошкоджений.

Як довго служить роутер?

Насправді, роутер теж може “старіти”. Через 4-5 років він починає повільніше працювати, зменшується зона покриття Wi-Fi.

На термін служби роутера впливають перепади напруги: чим більше їх було – тим швидше він вийде з ладу. Також зашкодити може гроза, під час якої пристрій може частково підгоріти і некоректно працювати. Тому, все ж не забувайте відключати роутер з розетки під час грози.

Що варто нагадати користувачам?

Коли у вас виникають проблеми із доступом до інтернету – звертайтеся до служби техпідтримки провайдера. Бувають випадки, коли Інтернет може бути “хорошим”, але через невірні налаштування роутера чи його “вік” люди не можуть ним користуватися. Провайдер може це продіагностувати, відремонтувати, переналаштувати чи щось порадити.

Ольга Пукавчук

Нагору