Інформатор Коломия

ВЛАДА

На Коломийщині змінили формат перепустки для пересування під час комендантської години

На початку війни на Коломийщині видали біля 2500 перепусток, які дозволяли переміщення під час комендантської години. Комендатура переглянула доцільність їх видачі, відтак 1000 перепусток вилучили. Крім того зараз в Івано-Франківські області визначений єдиний формат перепусток.

Як в Коломийському районі працює система перепусток, хто може їх отримувати і що буде в разі порушення комендантської години – дізнавався Інформатор.

Перепустки старого зразка були різних типів, але тепер встановлено єдиний зразок і всі, хто ще не встиг змінити стару перепустку мають звернутися до коменданта міста Дмитра Пасічного, щоб отримати нову.

Основна відмінність нових перепусток – формат та зазначення терміну дії. За потреби цей термін може бути змінено у разі продовження або скасування воєнного стану.

Хто отримав перепустки

Наразі в обігу є 1006 перепусток для фізичних осіб або ж на транспортні засоби.

Отримати перепустки мають право працівники критичної інфраструктури.

Єдиного списку категорій осіб, які мають право за необхідності йти чи їхати в нічний час нема.

Переважно це медики, працівники місцевого самоврядування, державних установ, водії-експедитори, працівники виробничих підприємств, які відновили свою роботу в третю зміну та ін.

“Перші тижні війни по перепустки зверталась масово, – каже комендант Коломийщини Дмитро Пасічний. – Але не всі їх отримували. До прикладу юристи, економісти, інші офісні працівники на підприємствах не мали потреби пересуватися під час комендантської години. Також чимало перепусток видавали волонтерам які допомагали реєструвати внутрішньо переміщених осіб чи збирали допомогу для військових”.

Як отримати перепустку

Керівник чи представник організації або ж установи звертається до комендатури й надає необхідні документи.  Після розгляду доцільності видачі такого посвідчення в триденний термін особи отримують перепустки.

Важливо знати, що в такому випадку за цього працівника несе відповідальність керівник підприємства чи організації, який готував запит.

Є ще один тип перепусток – на транспортний засіб. Такі посвідчення відрізняється форматом і в них не вказані конкретні імена. Їх використувують для перевезення працівників підприємств, які мають третю зміну. До прикладу – завод “Leoni”.

Яка відповідальність за порушення комендантської години

За дотриманням комендантської години у час дії комендантської години слідкує поліція, військові, комендатура та військова служба правопорядку.

Якщо людина просто не встигла додому на 10-15 хв, то, звісно річ, ніхто її затримувати не буде і дадуть змогу дістатися дому.

Але ті, хто грубо порушує терміни без об’єктивних причин та ще й порушують громадський спокій, будуть доправлені у відділ поліції для з’ясування обставин. Залежно від міри правопорушення такі особи можуть отримати штраф або ж навіть адміністративний арешт на 15 діб.

Нагору