Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Отруйні балістичні ракети. Тепер і такі літають

Крім небезпеки вибуху загрозу несуть і залишки ракети зі смертоносним пальним. Ним вже отруїлись правоохоронці, які розслідують потрапляння ракет на Тернопільщині.

Пише Інформатор.

Як повідомив керівник Нацполіції Тернопільської області, що там де були залишки ракет є і залишки хімічних елементів. Тобто ракетні носії, які доносять до нас крилаті ракети, мають в собі відповідне паливо.

Пальне для балістичної ракети потрібне для: зльоту, набору висоти та швидкості. Саме для цих дій розрахована кількість палива. Коли таку ракету збивають, чи вона падає і вибухає сама палива, там, практично не буде.

Але коли пальне розраховане на весь час польоту ситуація інша. Якщо наше ППО збиває ракету до попадання в ціль, наприклад за 1000 км, то уламки майже гарантовано будуть містити залишки отруйного авіаційного пального. Навіть, якщо при падінні уламки згорять, немає гарантії, що пальне повністю вигорить.

Експерти розповідають, що зараз противник використовує дуже небезпечне пальне. Під час заправки команда використовує спеціальні костюми хімзахисту та ізольовані протигази, також контролюють спеціальними приладами витік компонентів в атмосферу. Це спеціальне паливо — токсичне для вдихання, смертельне при ковтанні таке, що подразнює шкіру.

Тому вдихати, ковтати, “зливати” таке пальне, ритися в уламка є небезпечно!

Проблема ще полягає в тому, що при падінні залишків ракет біля нього збирається чимало цивільних, яким цікаво. І через натовп військові чи сапери не можуть визначити, елементи якої ракети впали на землю.

Тому рятувальники застерігають: небезпека хімічного чи смертельного отруєння повинна бути ще одним переконливим аргументом не підходити та не чіпати уламки ракет.

Будьте обережні!

Нагору