Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Все про повістки: які бувають та де вручають?

Існує 4 типи документів, які можна назвати “повістка”. Вони повинні бути вручені особисто, або уповноважені особи повинні скласти акт про відмову від отримання повістки з підписами цих осіб та свідків.

Про це розповість Інформатор.

З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону “Про правовий режим воєнного стану” в Україні введено режим воєнного стану.
Згідно з пунктом 8 Указом Президента “Про загальну мобілізацію” організовувати та забезпечувати, у встановленому порядку, своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу доручено: місцевим органам виконавчої влади разом з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб-підприємців.

Види повісток у військкомат

  • Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

Вручається призовнику для внесення до бази відомостей що до особи, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатами перевірки можуть бути виявлені підстави для: звільнення від служби в армії, якщо є дитина, відстрочки від призову на строкову службу, якщо є захворювання які унеможливлюють проходження служби.

  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії.

Зобов’язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається карта дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного, у якій вказується придатність чи придатний призваний до строкової служби.

  • Повістка-призов на строкову військову службу.

Такі повістки вказують, коли ви повинні з’явитися на призовну дільницю. Крім того, у цьому виді повістки вказується, що необхідно мати при собі, а саме: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення), або посвідчення про прописку до призовної дільниці (для призовників), а також, облікову-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності).

  • Мобілізаційне розпорядження.

Вручається тим військовозобов’язаним особам, які пройшли медичну комісію, та є придатними до військової служби. Зазвичай мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошеної мобілізації. Також у такому виді повісток зазначається про обов’язок з’явитися у призовному пункті протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Порядок вручення військових повісток

Відповідно до Закону “Про військову службу” оповіщення громадян про призов на строкову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженням керівників районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток відбувається через органи місцевого самоврядування, керівникам підприємств, організацій, в тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності.
Також повістки громадянам можуть вручати посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на фірму повістки, відповідальний за ведення військового обліку повинен вручити її працівнику під підпис.

Якщо той відмовляється, то відповідальна особа має скласти акт про відмову від отримання та підпису повістки та відправити його до ТЦК та СП.

Законодавством не вказано де саме повинні вручатися повістки, тому їх можуть дати і на вулиці, блокпості чи за місцем проживання. Головна умова – людина, яка отримує повістку повинна засвідчити свою особу паспортом, посвідченням водія тощо.

Відповідальність за нез’явлення за повісткою до військкомату

 

Нагору