Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

22 червня: день в історії

Сьогодні, 22 червня, українці захищають незалежність своєї країни у війні з росією уже 119-й день. І ця дата є особливою, адже саме 22 червня в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

Більш детально про цей день розповідає Інформатор.

Віряни вшановують пам’ять святителя Кирила Олександрійського. У минулі часи день 22 червня мав ще й таку назву – Кирило Кінець Весни Початок Літу. Це другий день літнього сонцестояння, і це найдовший день у році. З цього приводу наші пращури говорили, що “На Кирила сонечко віддає землі усю свою силу”. По сонцю і про погоду судили: якщо воно світить вдень ніби через оболонку – потрібно незабаром чекати на дощ.

День ангела сьогодні святкують: Кирило, Олександр, Олексій, Марія, Марта.

Всесвітній день тропічного лісу. Молода, але вкрай важлива екологічна подія, яка була започаткована організацією Rainforest Partnership 2017 року. Головна її мета – привернути увагу людства до проблеми зникнення тропічних лісів, які є домівкою для великої кількості різноманітних видів росли, тварин, птахів та комах.

В Україні 22 червня – це День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. В 2022 році для українців ця подія набула особливого значення. Станом на 1 червня, з початку повномасштабного вторгнення росії на територію нашої країни, зафісковано 9094 жертви серед цивільного населення України. На жаль, ця цифра продовжує рости.

Насправді, дату встановили для вшанування полеглих під час війни 1941-1945 років. Оскільки, саме цього дня у 1941 року для українців почалася Друга світова війна, тобто німецько-радянська війна, що стала продовженням Другої світової, але у Східній Європі. Слід зазначити, що практично уся територія сучасної України перебувала під нацистською окупацією, а після повернення радянської адміністрації до тих, хто лишився “під німцями” було особливо упереджене ставлення.

У цей день слід згадувати не лише полеглих на фронтах, а й тих, кого воюючі сторони страчували під час відступу, закатованих, жертв гетто й концтаборів, виселених (чи то вглиб СРСР – до Сибіру чи до Середньої Азії, чи то на примусову працю до Німеччини), примусово мобілізованих, а також тих, кого “совіти” кидали під кулі без жодної підготовки чи достатнього озброєння (“сіросвитки”, “чорнопіджачники”) та багатьох-багатьох інших.

Варто зазначити, що в Україні жертв усієї Другої світової війни, як такої, вшановують на міжнародний День пам’яті та примирення, 8 травня.

Цей день в історії

1910 — відкрили першу в Європі повітряну пасажирську лінію Фрідріхсгафен-Дюссельдорф, на якій курсував дирижабль «Німеччина».
1915 — австро-німецькі війська під керівництвом Августа фон Макензенa звільнили Львів від російських військ після 293 днів російської окупації.
1933 — лідер комуністів УСРР П.Постишев оголосив про масові арешти серед «буржуазної інтелігенції» України.
1940 — в Комп’єні Французька республіка підписала капітуляцію перед Третім Рейхом (у тому ж вагоні, в якому 1918 року підписувала капітуляцію Німецька імперія).
1941 — Німеччина напала на СРСР, початок німецько-радянської війни.
1941 — у в’язницях Львова розпочалися розстріли в’язнів, причетних до ОУН, санкціоновані прокурором Львівської області Харитоновим. Загальна кількість жертв у Львові за оцінками істориків коливається між 2358 і 2752.
1944 — німецька авіація в ході масованого авіанальоту знищила 47 американських літаків на авіабазі в Полтаві.
1960 — після обміну образами між лідерами стався офіційний розрив відносин між КПРС і Комуністичною партією Китаю.
1973 — до ООН одночасно прийняли НДР і ФРН.

Прикмети

Якщо суниця достигла, то овес вже пізно сіяти.
Багато ягід – зима буде холодною.
Якщо погода хороша, а мурах майже не видно, то буде негода.
Стрижі і ластівки низько літають – до дощу.
Ворони часто кричать – чекай опадів.
У похмурий день бджоли в вулики не ховаються – дощу не буде.
Мурахи навколо мурашника зібралися – до погожого дня.

Нагору