Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Школи розпочнуть роботу таки 1 вересня

Вслід за інформацією про те, що вищі, фахові й профтехнічні навчальні заклади в Україні відкриють розпочнуть навчання на місяць раніше, почали ширитися чутки, мовляв і школи запрацюють 1 серпня. Проте міністр освіти й науки в ефірі національного телемарафону спростував ці здогадки.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Українську правду.

І все ж таки старт нового навчального року Міністерство освіти і науки планує запланувало на 1 вересня 2022 р.

«Перше вересня є особливою датою для всіх освітян – 1 вересня День знань. І ми на сьогодні так само плануємо, що навчальний рік для закладів загальної середньої освіти розпочинається саме 1 вересня», – сказав Сергій Шкарлет.

Водночас він зазначив, що заклади професійної, фахової передвищої та вищої освіти в рамках автономії можуть отримати дозвіл і розпочати освітній процес на початку серпня або всередині серпня. Така практика, за словами міністра освіти і науки, використовувалася деякими університетами й у попередні роки.

Онлайн чи офлайн?

Рішення щодо того, у якому форматі – онлайн чи офлайн – відновиться навчання у закладах освіти з 1 вересня, будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування.

За його словами, це рішення буде залежати від безпекової ситуації конкретного регіону.

“З огляду на те, що Міністерство освіти не має прямого менеджменту на школи, ухвалювати рішення щодо офлайн- чи онлайн-формату все-таки будуть засновники, місцеві органи, керівники об’єднаних громад, мерії міст, військові адміністрації. І лише за наявності забезпечення безпеки для учасників освітнього процесу може бути формат офлайн”, – наголосив Шкарлет.

Нагадаємо, що згідно закону №7325 на час воєнного стану Верховна Рада зупинила положення законів, які стосуються дати початку, закінчення і тривалості навчального року, а також граничної верхньої межі кількості учнів у класі.

Наталка Сандецька

Нагору