Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

24 червня: який сьогодні день

24 червня – п’ятниця. 175 день року та 121-й день повномасштабної війни росії проти України. Цього дня в світі відзначають кілька оригінальних свят.

Детальніше про цю дату розповість Інформатор.

Сьогодні в церковному календарі – день пам’яті апостолів Варфоломія і Варнави. У минулі часи в цей день не можна було рвати траву, тому що люди вірили, що по ній катається всяка нечиста сила.

Іменини 24 червня у власників таких імен: Варнава, Варфоломій, Варвара, Єфрем, Марія.

У СВІТІ ВІДЗНАЧАЮТЬ

День феї. Феї існували практично у всіх культурах світу, хоча їх могли називати по-різному. Упродовж століть феї були важливою частиною кельтської культури. У всіх стародавніх легендах ці міфологічні істоти описуються як розумні, бешкетні і чарівні. День феї випадає на середину літа, коли вважається, що завіса між нашим світом та їхньою чарівною країною вічної молодості, тимчасово піднімається. Це свято для кожного малого та дорослого, що вірить у світ фей.

День басейну. Хоч це і неофіційна, проте позитивна подія. День басейну присвячений водному спорту, тобто плаванню. Плавання неймовірно популярне як змагальний вид спорту. Плавання спалює майже на 40% більше калорій, ніж їзда на велосипеді за годину. Цікаві  факти: найбільший басейн у світі в 7 разів більший за футбольне поле, і ви можете знайти його в Касабланці, Марокко. А перший басейн було споруджено ще в III столітті до нашої ери на території сучасного Пакистану.

Міжнародний день рожевого вина. Починаючи з 22 червня 2018 року, кожна четверта п’ятниця червня, за традицією, відзначатися як день святкування рожевого вина в усьому світі.

День бізнес-аналітика. Чим займається бізнес-аналітик? Збоку може здатися, що бізнес-аналітик цілий день пише якусь документацію і забирає багато часу, обговорюючи якісь рішення з командою. Адже бізнес-аналітик — це людина, яка стоїть між бізнесом і командою розробки.

СВЯТА В РІЗНИХ КРАЇНАХ

Філіппіни: День Маніли. (Día de Manila) Фестиваль Ватах Ватах. (Wattah Wattah Festival)
Канада: Національне свято Квебека.
Велика Британія: Свято літнього сонцестояння.
Венесуела: День армії або День битви за Карабобо.
Республіка Конго: День риби.
Литва: День святого Іоанна. Купала. (Фестиваль Святого Йонаса або Йонінес)
Монако: Свято святого Івана Хрестителя.
Латвія,   Естонія: Янів день.
Киргизстан: День юриста.
Азербайджан: День працівників сфери машинобудування.

24 ЧЕРВНЯ В ІСТОРІЇ

1901 — у Парижі в галереї на вулиці Лафітт відкрилась перша виставка Пабло Пікассо. 75 картин 19-річного іспанського художника, маловідомого за межами Барселони, нічим не виказували талант генія, котрий залишить по собі спадщину в 50 тисяч робіт і буде визнаний як домінантна фігура в мистецтві 20-го століття
1917 — у Києві на вщент заповненій Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні
1917 — у Микольську-Уссурiйському відбувається Перший загальний всеукраїнський з’їзд діячів і громадянства Далекого Сходу.
1941 — у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи «з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента»
1941 — розпочалися підготовлені членами ОУН(б) виступи місцевого населення у Львові, Луцьку, Перемишлі, Мостиському, Городоцькому, Рудківському, Бібрському, Жовківському та Яворівському районах Львівської області та Самбірському Дрогобицької області. До вечора того ж дня повстанці захопили містечко Вербу — райцентр Ровенської області і «вистріляли 50 енкаведистів та міліціонерів».
1947 — вперше офіційно повідомили про НЛО
1948 — за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектору Берліна, в якому проживало понад 2,5 мільйони людей
1973 — з посади президента Ірландії пішов найстаріший державний діяч світу 90-річний Імон де Валера, одна з найколоритніших політичних фігур 20-го століття, не в останню чергу завдяки значним зусиллям котрого Ірландія добилась незалежності від Великої Британії
1982 — Жан-Лу Кретьєн став першим французьким космонавтом: він полетів у космос на радянському «Союзі-Т6».
2011 — у Печерському районному суді Києва почався суд над Юлією Тимошенко у справі про укладення газового контракту з Росією 2009 року

ПРИКМЕТИ

Зірки мерехтять зеленуватим світлом – до ясного дня.
Ворони сідають на найнижчі гілки дерев і чистяться – до дощу.
У сонячний день голуби ховаються – чекай негоди.
Бджоли з ранку в поле не летять, а в вуликах сидять і сильно дзижчать – до опадів.
Дрібні птахи забиваються в середину крони дерев – до негоди.

Нагору