Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Перший вертоліт у світі винайшов українець

Рівно 91 рік тому український винахідник Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого вертольота.

Детальніше розповість Інформатор.

Юного Сікорського часто захоплювали історії Леонардо да Вінчі та його ідея створити “залізного птаха”.
А мати завжди розповідала про небеса та зорі. Тому політати в небі було мрією хлопця.

Першу модель вертольота Ігор склав разом з батьком у 1908 році. Вона змогла піднятися в повітря на декілька сантиметрів.

За цією моделлю створив два вертольоти та один з них представив на повітроплавальній виставці в Києві. На жаль конструкція не змогла злетіти з пілотом і тоді Сікорський почав займатися будівництвом літаків.

Вже в 1910 році винахідник підняв в небо свій літак своєї конструкції та отримав диплом льотчика.

Киянин багато працював створював різні, нові моделі. І ось, вдача йому посміхнулася. 27 червня 1931 — у США винахідник Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого вертольота.

А вже в вересні 1939 року вертоліт відірвався від землі. Творець завжди випробовував свої машини сам. За штурвал завжди сідав у сорочці з краваткою та в капелюсі. Це було його талісманом вдачі.

Десятки, розроблені українцем, моделей гелікоптерів стали першими у світі міжконтинентальними пасажирськими лайнерами. Літальні апарати здійснювали регулярні рейси через Атлантичний і Тихий океан.

А гелікоптери марки “S” перебували на озброєнні армії США. Також залізними птахами Сікорського літав не один президент Сполучених Штатів.

 

Нагору