Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

28 червня: важливий день для українців та інші свята

Ця дата добре відома усім громадянам України. Саме 28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла першу Конституцію нашої незалежної держави. Які ще свята сьогодні відзначають у світі?

Розповідає Інформатор.

28 червня вшановується пам’ять мучеників Віта (Фіта) і Модеста. Святому Модесту моляться, коли хворіє худоба. Інші назви свята – “Віт”, “Амос”, “День Фіта і Амоса”, “Скотний заступник”. Більшість прикмет цього дня пов’язані з урожаєм злаків.

Іменини святкують: Григорій, Єфрем, Кіра, Михайло, Семен та Федір.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

День Конституції України. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, яку сьогодні нам доводиться захищати від російських загарбників.

До теми: Як приймали Конституцію України | Спогади

День молочного шоколаду. Це неофіційне свято є чудовим приводом, щоб приготувати смачні десерти з молочного шоколаду та підняти собі настрій. Довідково. Іспанія була першою країною, яка представила молочний шоколад у Європі у 1600-х роках. Шоколад був колись грошима, які буквально росли на деревах. На розробку рецепту молочного шоколаду пішло вісім років. На сьогоднішній день дослідження підтверджують, що шоколадом можна насолоджуватися як частиною збалансованої, здорової для серця дієти та способу життя.

Міжнародний день пірсингу. 28 липня було обрано Міжнародним днем пірсингу, бо це день народження піонера косметичного пірсингу Джима Уорда, який відкрив найпершу у світі професійну студію пірсингу в Каліфорнії у 1978 році. Саме свято, як повідомляється, розпочав друг цього фахівця. Багато студій пірсингу святкують сьогодні цей День із пропозиціями, які змусять вас бігти, щоб зробити пірсинг зі списку очікування, про який ви так довго мріяли.

Міжнародний день соціального бізнесу. Зазвичай відзначається 28 червня, в день народження Мохаммада Юнуса, соціального підприємця і лауреата Нобелівської премії миру 2006 року “за зусилля зі створення економічного і соціального розвитку знизу”.

Прикмети

Дощ на Фіта поганий для жита.
Прийшов Амос – пішов овес в зростання.
Сильні роси – до родючого року.
Часті тумани – до опадів.
Коники голосніше звичайного стрекочуть – до дощу.
Домашні тварини неспокійно поводяться – перед негодою.
Вважається, що з цього дня всі співочі птахи, крім зозулі, перестають співати.
Якщо на небі з’явилися перисті хмари, то в найближчі два дні чекай опадів.
Жовтий колір хмар на заході свідчить про те, що на наступний день буде дощ.
Якщо сон з 27 на 28 червня не виповниться протягом двадцяти чотирьох днів, то вже не варто чекати його виконання. Сновидіння, побачене вдень 28 червня, пусте.

Ольга Пукавчук

Нагору