Інформатор Коломия

ГРОШІ

QR-код на все. В Україні готують новий законопроєкт

Маркування продукції за допомогою QR-коду. Саме такий законопроєкт пропонується ввести в дію на законодавчому рівні. Це дасть можливість покупцям отримати необхідну інформацію в електронному вигляді ще при купівлі.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Дебет-кредит.

28 червня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7497 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо маркування продукції шляхом нанесення QR-коду”.

Метою прийняття акту є діджиталізація бізнес-процесів; спрощення донесення інформації про продукцію, яка вимагається законодавством, до споживачів і користувачів, що забезпечує, у тому числі, можливість свідомого і компетентного вибору останніми продукції; покращення сервісу, що надається споживачам.

До теми: Безробітні України будуть залучатися до суспільно корисних робіт

Отже, за оновленою ст. 15 Закону «Про захист прав споживачів», інформація, передбачена частиною першою цієї статті, доводитиметься до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем):

  • у супровідній документації, що додається до продукції;
  • на етикетці;
  • у маркуванні, яке може бути у вигляді QR-коду, що дає змогу здійснювати його зчитування та одержувати для ознайомлення всю чи частину інформації про відповідну продукцію в електронному вигляді із офіційного веб-сайту виробника;
  • іншим способом (у доступній наочній формі), визначеним відповідними нормативно-правовими актами, у тому числі технічними регламентами, або, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування.

Таке позначення QR-коду повинно бути чіткими та розміщеними в такому місці, де воно не може піддатись стиранню, зникненню внаслідок роботи машини, устаткування, зносу тощо або погіршити міцність відповідної продукції.

У разі прийняття цей Закон набере чинності через 30 днів з дня його опублікування.

Нагору