Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Йога допомагає зберігати спокій у часі війни (інтерв’ю з тренеркою)

В умовах війни розслабитись дуже важко. Страх, сум, ненависть, тривога — щоденні емоції кожного українця. Проте для того, щоб почуватись здоровим, працювати, піклуватись про близьких, важливо навчитися внутрішньому балансу. 

Інформатор розпитав у коломийської тренерки Наталії Гришук про її досвід.

Наталю, зараз у Коломиї багато студій йоги і багато тренерів. Ти була одною з перших. Скільки років тому ти вперше прийшла на заняття з йоги?
– 26 років тому. Це була динамічна йога. Мені було 22 роки. Козак Василь Васильович був керівником нашої групи, за що я йому дуже вдячна.

Скільки часу ти тренувалася сама, до того як стати інструктором йоги? Хто були твої перші учні?
– В 2000 році я почала займатися йогою з дітьми в дитячому садку. Діти найкращі вчителі для тренера.

Ти навчалася в Київському інституті легкої промисловості. Це на той час було дуже сміливе рішення – не піти на роботу за зарплату, а почати самій проводити тренування. Хто тебе у цьому підтримав?
– Мій тренер, у якого я продовжувала займатися. Коли вагалася, підтримували друзі. Крім того, ця практика була мені до душі.

Ти дотепер проводиш заняття для дітей. Чи вважаєш, що заняття йогою дуже важливі саме в дитинстві, чому?


– Діти ростуть і формуються, і не тільки тілом, але і характером. Вони як глина, що вкладеш в них, такі в майбутньому будуть мати звички, переконання. В наш час шаленої інформації і ґаджетів просто необхідно навчити дітей правильної фізичної культури, можна сказати “гігієни”. Стараюся, щоб тренування викликали у дітей позитивні емоції, радість.

– Ти також багато років проводиш оздоровчу йогу для дорослих різного віку. Чи помічаєш, як змінюється тіло людей, які систематично приходять на заняття, і чи змінює йога внутрішній стан?

– Людина змінюється гармонійно. З’являється впевненість, радість… Найцікавіше, що починаєш помічати нові можливості в житті, розширюється кругозір…


Чи можеш ти уявити себе саму без щоденних тренувань? Що тобі особисто дають заняття?
– Радість. Радість від легкого тіла, від  можливостей, від спілкування з  людьми. Радість, що можу поділитися з досвідом з іншими людьми. Це вже спосіб життя, який мені по серцю.

Чи продовжуєш ти проводити заняття йоги у воєнний час?
– Так, маємо зал в Локомотиві і запрошуємо дітей і дорослих приходити на заняття.

В цей тривожний час заняття оздоровчою гімнастикою потрібні як ніколи. Це дуже хороший спосіб зменшити тривожність і залишатися в ресурсному стані.

До слова, Інформатор робив добірку місць, де можна позайматися йогою у Коломиї.

Розмову записала Вікторія Бойчук

Нагору