Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Українська медицина остаточно прощається із “совком”

Ухвалений сьогодні Верховною радою законопроект дозволяє Міністерству охорони здоров’я запустити інфраструктурну частину реформи охорони здоров’я.

Які зміни чекатимуть на лікарів і пацієнтів на цьому етапі, пише Інформатор з посиланням на Міністерство охорони здоров’я

За новим підходом мережа закладів охорони здоров’я в області, об’єднана в один госпітальний округ, буде додатково поділена на госпітальні кластери.

«Ми розпочинаємо інфраструктурний етап реформи охорони здоров’я та остаточно прощаємося із “совком”, як у підходах до формування мережі лікарень, так й у візуальному сприйнятті самих лікарень та їхньому матеріально-технічному оснащені.
Формування мережі лікарень у госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначить, в яких лікарнях яке обладнання і в якій кількості повинно бути. І саме на ці лікарні, і на це обладнання буде сфокусований пріоритет в плані відновлення України. Ми продовжуємо реалізувати наш базовий принцип: лікарні повинні бути однаково комфортні як для пацієнта, так і для медичного працівника», — розповів Віктор Ляшко.

За словами міністра охорони здоров’я, найпростіші випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. Такі лікарні розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення.  У складніших випадках — пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

“Ми повинні постійно покращувати якість послуг, які надаються людям, й ефективно використовувати наявні ресурси”, — додав міністр охорони здоров’я.

Госпітальне планування дозволить спростити доступ пацієнта до медичних послуг, покращити їхню якість та ефективно використовувати ресурси.

Нагору