Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо 3 липня?

Цієї неділі українці мають кого вітати з професійним святом. 3 липня відзначають День Військ Протиповітряної оборони України та День Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Не забудьте подякувати нашим військовим.

Детальніше про цю дату розповість Інформатор.

У церковному календарі сьогодні вшановується пам’ять священномученика Мефодія, єпископа Патарського. У народі цей день називали Павутинним, тому що погоду “прогнозував” павук. Інші назви свята: «Мефодій Погодовказівник», «Павутинний день», «Нефьодів день», «Тенетник».

З Днем ангела привітайте власників таких імен: Андрій, Афанасій, Гліб, Гурій, Єлисей, Іоан, Інна, Лазар, Лука, Мефодій, Наум, Римма і Фома.

В першу неділю липня в Україні відзначався День Військ Протиповітряної оборони. Раніше він був офіційним, встановлений Указом Президента. У 2007 році це професійне військове свято зникло зі сторінок національного українського календаря, проте як і раніше відзначається багатьма кадровими військовими, але вже не на офіційному рівні. Сьогодні війська ППО відіграють дуже важливу роль у війні з російським загарбником. Ми зараз у відносно мирному регіоні – цим ми завдячуємо силам ППО.

Також щорічно перша неділя липня – День Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Дата святкування, як і сама назва свята військових моряків України – “Дня флоту України” змінювалося неодноразово. Військово-Морські сили грають важливу роль у забезпеченні обороноспроможності держави. Вперше прапор України був піднятий на кораблях Чорноморського флоту 29 квітня 1918 року.

День Військово-Морських сил ЗСУ 2020 - привітання у віршах і картинках — УНІАН

У світі 3 липня відзначають Міжнародний день без поліетилену. За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому кожного року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. У природному середовищі поліетилен розкладається більше ніж 200 років, а пластик — майже 450 років. День без поліетиленових пакетів було створено як всесвітню ініціативу з метою позбутися одноразових пластикових пакетів у всьому світі.

Заборона пластикових пакетів – які зміни на першому етапі » Слово і Діло

Прикмети

Якщо в цей день павук не розкидає павутину – буде дощ або буря.
А якщо знову плете павутину – зміна погоди на краще.
Якщо мурахи ховаються в купу – можна очікувати на сильний вітер, дощ, грозу.
Жаби в траву виповзають – також слід чекати на дощ.
Перепелиці кричать, не замовкаючи – до дощу.
Чим ближче до людського житла летять перепелиці, тим суворіша буде зима.
Лебеді кричать увечері – до негоди.
Де в цей день гупає сова, там може статися пожежа.
Йде дощ – значить, така погода триватиме ще сорок днів.

Нагору