Коломия До сайту

Бойові роботи готуються до служби в ЗСУ

Першим бойовим роботом, який став на службу в ЗСУ був турецький безпілотний авіаційний комплекс Bayraktar.  Українські підприємства теж займаються  розробкою бойових наземних роботизованих комплексів. І одним з таких є конструкторське бюро «Роботікс».

Розповідає Інформатор з посиланням на Укрінформ

Як бойові роботи будуть допомагати військовим на передовій пояснив головний конструктор українського КБ “Роботікс”  Іван Кириченко.

Бойові роботи зможуть штурмувати укріплення супротивника без використання артилерії, що дозволить атакувати ворога без істотної шкоди для власного особового складу.

Коли 2-3 такі роботи виходять на позицію та починають високоточно обробляти ворожі  позиції з великокаліберного кулемета, то всі бойові точки замовкають, а в амбразурах знаходитися неможливо. Якщо ж казати про використання підрозділів таких роботів, коли їх не кілька, а близько 10, то вони можуть повністю заблокувати роботу фронту противника протяжністю 2-3 кілометри.

Бойові роботи також можуть

Основною ідеєю створення таких роботів є турбота про безпеку людей, щоб особовий склад ЗСУ знаходився на віддалених позиціях та міг керувати ефективно технікою.

Фахівці КБ “Роботікс” відпрацьовували дії таких роботів в атаці впродовж 2018-2021 років на Сході Україні. Починаючи з 2016 року, бойові комплекси перевіряються на практиці, а станом на зараз підприємство уже має 4 покоління роботів.

У мирний час наземні роботи можуть бути корисні також, наприклад допомагати на пожежі. Роботизовані комплекси можуть наближатися близько до фронту розповсюдження пожеж.