Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Третинна медична допомога буде платною. Що це означає?

Згідно нового закону громадянам України доведеться офіційно доплачувати з власних кишень за “безкоштовну” медичну допомогу. За відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів.

Повідомляє Інформатор з посиланням на ВРУ

Верховна Рада ухвалила закон, за яким з програми медичних гарантій виключають високоспеціалізовану медичну допомогу та дозволяють лікарням надавати послуги пацієнтам за плату, розмір якої буде встановлювати заклад охорони здоров’я.

Законопроєктом передбачено скорочення переліку послуг, які включаються до програми медичних гарантій, а отже фінансуються з Державного бюджету.

Що входить до третинної медичної допомоги?

Третинна медична допомога може надаватись як в умовах стаціонару, так і в амбулаторних умовах планово або ургентно.

Третинна допомога включає в себе такі медичні послуги:

  • надання консультації, проведення діагностики, лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, ведення фізіологічних станів (під час вагітності та пологів) із застосуванням високотехнологічного обладнання та/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності;
  • направлення пацієнта відповідно до медичних показань для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з іншої спеціалізації.

При цьому залишається виключення: медичну допомогу у зв’язку з вагітністю і пологами надаватимуть за бюджетний кошт.

Нагору