Інформатор Коломия

ВЛАДА

У Франківську батюшки жаліються на мера Президентові України

Паства московського патріархату скаржаться Володимиру Зеленському на Руслана Марцінківа, утиски й “рейдерський захват”. З цього приводу записали відеозвернення й підготували лист. А в кінці червня на парафіяльних батюшки закликали паству проголосувати за вірність УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм. Готуються судитися.

Повідомляє Інформатор.

Епопея з собором московського патріархату триває вже три місяці.

А все почалось ще у квітні. В онлайн-зверненні міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що  релігійна спільнота УПЦ МП хоче перейти до Православної церкви України. Проте релігійна спільнота спростувала таку заяву.

Читайте до теми: Священники МП Івано-Франківщини не квапляться підписуватися під церковним трибуналом Кірілу

Також міський голова нагадав, що у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт про заборону УПЦ Московського патріархату в Україні.

13 квітня депутати Івано-Франківської міської ради на позачерговій XXII сесії звернулися до Президента України та голови Верховної Ради з вимогою припинити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні.

12 травня Руслан Марцінків повідомив, що громада церкви подала документи до обласної військової адміністрації щодо переходу до Православної церкви України. Однак священники проти цього.

3 липня 2022 року після пізньої Божественної Літургії громада собору Різдва Христового на чолі з тимчасово керуючим Івано-Франківською єпархією Веніаміном, єпископом Хотинським та духовенством собору звернулась до Президента України Володимира Олександровича Зеленського.

“25 червня 2022 мер м. Івано-Франківська, п. Руслан Марцінків, на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці звернувся до жителів міста з новиною щодо переходу громади собору Різдва Христового до ПЦУ. Пан Руслан також обіцяв, що згодом анонсує час першої служби представників ПЦУ в соборі, в підтексті – час рейдерського захоплення храму. Тобто, очільник міста навіть не приховує, що так званий “перехід громади” в ПЦУ відбувається за його активної участі,” – йдеться у повідомленні.

У своїх висловлювання батюшки завбачливо уникають того факту, що вони належать до московського патріархату.

Проте 26 червня 2022 року прихожани собору Різдва Христового у відповідь на заяву міського голови Руслана Марцінківа про перехід громади до  Православної Церкви України (ПЦУ) провели парафіяльні збори.

Відтак керівництво собору стверджує, буцімто жоден представник громади не висловився за перехід в іншу конфесію. Рішення про подальше перебування у юрисдикції Української Православної Церкви прийняте одноголосно. 496 парафіян собору поставили свої підписи у протоколі зборів за збереження вірності Українській Православній Церкві.

До теми: Отець Онуфрій (УПЦ МП) листувався з російськими військовими

У своїй промові настоятель говорить парафіянам про збереження “наслєдства” для нащадків та про те, буцімто до собору приходять “запугування”. Уповає батюшка на правозахисницю Вікторію Хахановську, яка “виграє всі суди” у схожих справах. Врешті у соборі голосують за вірність УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм. Готуються судитися.

Тепер вони будуть оспорювати нову редакцію статуту релігійної громади собору, вважаючи її неправомірною. Навіть вдаються до такого формулювання:

“з використанням фальсифікованих, підроблених документів невідомою групою осіб з метою рейдерського захоплення культової споруди. Такі дії мера міста свідчать про розпалювання міжконфесійної ворожнечі, замість спонукання до єдності і згуртованості перед викликами воєнного часу”.

Ні, на цьому батюшки не спинилися. Вт листі вони наголошують на тому, що від початку російського вторгнення “громада собору бере посильну участь в допомозі Збройним Силам України, вимушеним переселенцям та знедоленим жителям міста. Зокрема, була передана гуманітарна допомога ЗСУ, при соборі знайшли притулок вимушені переселенці та організовуються щоденні благодійні обіди”.

Наталка Сандецька

 

Нагору