Інформатор Коломия

ГРОШІ

Які пільги мають право отримати учасники бойових дій Коломийської громади

Окрім пільг на оплату комунальних послуг для учасників бойових дій Коломиї передбачено ще оздоровлення в санаторіях, безкоштовне навчання в автошколі, а для їхніх дітей – пільги за оплату навчання, харчування у закладах освіти. Як отримати, до кого звертатись і які документи варто підготувати, щоб не ходити двічі?

Про всі переваги, які надає нашим козакам-захисникам статус учасника бойових дій, розповіла читачам Інформатора в.о. начальника управління соціальної політики Людмила Яремчук.

Посвідчення учасника бойових дій – це основний документ, який дає право на отримання всіх пільг, гарантованих Законом України “Про статус ветеранів війни”.

Для того, щоб його отримати, треба звертатися до командира частини, видають їх військові комісаріати. Після цього ви можете звернутися в управління соціального захисту й до центру надання адміністративних послуг.

Пільги можна оформити як за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання.

Які ж пільги мають право отримати учасники бойових дій:

  1. Знижка 75 % на оплату комунальних послуг.

Заяви подаються через ЦНАП в Коломиї (вул. Привокзальна, 2а), а якщо проживаєте в селі, то можете звернутися до старостату (сільрада).

2. Санаторно-курортне лікування (безкоштовно). Для цього має бути заповнена форма №70

3. Безкоштовна психологічна допомога для всієї сім’ї  учасника бойових дій

4. Також держава оплачує професійну реабілітацію, зокрема – навчання в автошколі і отримати водійське посвідчення. А якщо ви вже маєте права, але хочете отримати іншу категорію, то також маєте право на безкоштовне навчання в автошколі.

5. Пільгове або безкоштовне навчання у закладах естетичного виховання для дітей учасників бойових дій (художня школа, музична школа та ін)

6. Безкоштовне харчування у закладах освіти для дітей часників бойових дій (дитсадки, ліцеї, гімназії)

7. Безкоштовний проїзд в громадському транспорті (додаткових документів не треба, достатньо тільки посвідчення учасника бойових дій).

8. А також 5000 грн одноразової грошової допомоги з міського бюджету тим військовослужбовцям, які уклали контракт про військову службу. Для цього треба звернутися до ЦНАПу.

Які документи необхідно мати

Декларацію та заяву можна заповнити на місці – у ЦНАПі чи старостаті.

Прихопіть з собою:

  1. паспорт
  2. ІПН (ідентифікаційний код)
  3. рахунок з реквізитами, на який будуть нараховувати кошти. Для цього зверніться у відділення банку
  4. свідоцтво про одруження (адже пільги надаються і на дружину\чоловіка учасника\учасниці бойових дій)
  5. свідоцтво про народження дітей для отримання пільг в закладах освіти. Якщо ж дитина повнолітня, але ще навчається на денній формі, то варто взяти з собою довідку з навчального закладу, адже вони теж мають право на пільгову на оплату навчання.
  6. для батьків учасників бойових дій також є пільги у випадку, якщо вони зареєстровані за однією адресою.
  7. якщо ви хочете отримати пільги за місцем фактичного проживання, то в цьому випадку маєте взяти довідку, яка підтверджує це.

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

Нагору