Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

5 липня: історичні події, свята та іменинники

В житті українців цього дня сталося кілька знаменних подій. Тому 5 липня відзначають День звільнення міст Краматорська та Слов’янська від проросійських терористів. А світ цього дня святкує такі оригінальні свята, як День трудоголіка та День бікіні.

Найцікавіші факти про 5 липня розповість Інформатор.

У цей день вшановується пам’ять священномученика Євсевія, єпископа Самосатського. Наші пращури в цей день сподівались на дощ, оскільки він вказував на хороший урожай хлібів. Хороший урожай обіцяв і місяць, який грав вечором. А вранці спостерігали за туманом: якщо він стелиться по воді – буде хороша погода.

Сьогодні День ангела святкують: Уляна, Галактіон, Генадій, Григорій, Федір, Гаврило, Іуліанія.

Цей день в Україні

День звільнення міста Слов’янська від проросійських терористів. Після завершення основних заходів щодо анексії і окупації кримського півострова в кінці лютого-березні 2014 року, російський агресор активно зайнявся наступним сектором українських територій. В поле його інтересу тепер знаходилися східні частини суверенної України. Слов’янськ, як і інші міста на схід країни, піддався спробі захоплення. А вже в 5 липня російські терористи були змушені тікати і покинули місто.

День звільнення міста Краматорська від проросійських терористів. Ця пам’ятна дата з’явилася в національному календарі суверенної України нещодавно. 5 липня 2014 року в результаті поразки в боях за Слов’янськ, проросійські терористи, в тому числі і з тактичної точки зору, як висловлюються деякі професійні військові експерти, були змушені покинути Краматорськ. У місто повернулася офіційна українська влада. День визволення Краматорська від проросійських терористів відзначається згідно з Постановою Верховної Ради України від 31 березня 2016 року.

Цього дня в світі

День роботоголіка. Свято має напів жартівливий характер ― трудоголікам цим святом нагадують, що треба виділяти час на відпочинок. Важливо відзначити, що людина може бути працелюбною, не будучи трудоголіком. Люди, які страждають залежністю від роботи, зазвичай незадоволені своєю роботою, тоді як звичайні роботяги, як правило, задоволені своєю роботою.

День бікіні. Це річниця винаходу бікіні в 1946 році паризьким модельєром Луї Рірдом. У 1946 році було надягнуто і продемонстровано світу перше бікіні. Така подія зробила цей літній день особливим.

Прикмети

  • Увечері з’явилася роса ― наступний день буде ясним.
  • Сновидіння вдень 5 липня ― віщі.
  • Вдень йде дощ – чекай доброго врожаю.
  • Занадто спекотна погода – в грудні чекайте сильних морозів.
  • Комарі літають роєм – на гарну погоду.

Ольга Пукавчук

Нагору