Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Документ про визнання Запорізької Січі як незалежної держави прибув до України

Прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон привезла в Україну особливий подарунок – копію листа Карла ХІІ з національного архіву Швеції, написаного 1711 року з приводу Пилипа Орлика. Це дуже добре вкладається в теперішній політичний контекст.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Укрінформ

Ось фрагмент перекладу документу: «Щоб якнайшвидше втілити в життя статтю про волю України та всіх козаків, щоб всій Україні і Війську Запорізькому при нинішньому полководцю Пилипу Орлику повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більш ніколи не підлягав покорі чи захисту царя».

«Він там дає настанови шведському послу, щоб він визнав Запорізьку Січ як незалежну державу, як суб’єкт міжнародного права, щоб не було утисків від московського царя. Я думаю, що це дуже добре вкладається в теперішній політичний контекст. Уже на початку 18 століття наш король тоді був вражений козаччиною і козацькою демократією», – сказала премʼєрка Швеції.

До слова, у серпні 2021 року до України з Державного архіву Швеції у Стокгольмі вперше прибув оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика.

Прем‘єр-міністрка Швеції Магдалена Андерссон 4 липня перебувала з робочим візитом в Україні. В результаті візиту зафіксовано ключові для обох держав питання – оборонна співпраця, співробітництво у сферах атомної енергетики та енергоефективності, фінансова підтримка для України. В історії двосторонніх відносин України та Швеції це перший такий документ.

Нагору