Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Гайда в Карпати збирати трави на чай

Коломиянам пощастило жити неподалік Карпат і мати унікальну можливість дихати чистим  повітрям, наповнюватися спокоєм незайманої природи і гірських вершин, збирати чорниці, гриби і цілющі трави.

Про найулюбленіші і найсмачніші квіти на чай, які можна знайти в Карпатах, цей допис Інформатора. Тим більше, що на Івана Купала – найкращий період для збирання лікарських трав.

Чебрець добре відомий з давніх часів. Його лікувальні властивості описували ще Авіцена та Теофаст. В Україні чебрець також відомий як чіпець, чабер, трава Богородиці. Чай з чебрецю допомагає при нервовому збудженні та стимулює виділення шлункового соку.

Арніка зустрічається у хвойних лісах і на гірських луках. Її цінують за властивість заспокоювати центральну нервову систему, тож часто її запах можна відчути там, де практикують медитацію. Арніку використовують для обкурювання приміщень. Якщо у вас проблеми зі сном, то ця корисна рослина теж вам допоможе.

Звіробій за старих часів називали «ліками від 99 хвороби» і використовували в лікуванні багатьох захворювань. потрапляючи в організм звіробій сам знаходить «слабкі» місця і лікує там, де це найбільше необхідно. Рослина сприятливо впливає на всі системи організму. Настої звіробою пили щоб зберегти бадьорість і здоров’я. З цієї причини травники часто рекомендували вживати його при швидкій стомлюваності і виснажливій роботі. З цією ж метою рослина застосовувалася солдатами під час тривалих піших переходів.
Слов’яни кидали гілочки звіробою в сиру воду, щоб попередити ризик захворювань на дизентерію та інші хвороби. Звіробоєм лікували порізи і опіки. Для цього пережовували квіти та наліплювали їх на рану.

Квітки лаванди додають у різні трав’яні чаї (особливо в заспокійливі збори), але їх можна заварювати окремо. Напій з лаванди допомагає швидко впоратися із застудою та нежиттю. Лавандовий чай  допомагає швидко заснути, тому пити його найкраще ввечері.

Нагору