Інформатор Коломия

ВЛАДА

За мобілізованими більше не зберігається зарплата

З 1 липня закон звільнив роботодавця від обов’язку зберігати середню зарплатну працівникам, покликаним на військову службу. Але робочі місця за ними зберігатимуться. 

Повідомляє Інформатор з посиланням на Закон про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин” (законопроект № 7251 ).

Мобілізованим працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” .

Що це означає пояснив народний депутат та юрист Денис Маслов у своєму Telegram-каналі.

“Якщо у 2014-2015 рр. держава компенсовувала їм виплати працівникам, які пішли на військову службу, то з 2017 року це відмінили. Бізнесу, який через війну має проблеми і з ринками збуту, і з логістикою, об’єктивно, важко продовжувати утримувати всіх працівників, в тому числі мобілізованих. Про це насправді говорить і профільна Асоціація роботодавців”.

За словами Маслова  це вимушений крок, адже підприємці просять про допомогу. В іншому випадку бізнесу доведеться звільняти інших працівників, зменшувати заробітну плату всім або оголошувати простій.

Не секрет, що роботодавці вже й так бояться брати на роботу працівників, яких можуть мобілізувати. Або зовсім не беруть, або беруть неофіційно та платять у конверті.

“Ми встановили досить достойні додаткові виплати військовим – 30 тис. грн на місяць. Це насправді в два рази більше середньої зарплати в багатьох сферах. Плюс основне грошове забезпечення та доплати за кожен “бойовий” день. Приміром, у стрільця Сухопутних військ зарплата з додатковою винагородою в районі 43 тис грн. Якщо ще й “бойові”, то може бути понад 100 тис. грн.” – стверджує нардеп.

Закон серед іншого регулює питання тривалості щорічної основної відпустки, яка тепер може не обмежуватися 24 календарними днями, що раніше викликало стурбованість педагогічних та науково-педагогічних працівників.

“Цей Закон дає визначення сумісництва та дає можливість, зокрема, державним службовцям, які виїхали за межі окупованих територій, відповідний час працювати у приватному секторі, забезпечуючи свої сім’ї. Крім того, Закон дає можливість роботодавцю у воєнний час повідомляти своїх працівників про зміни умов праці альтернативними засобами зв’язку, зокрема, електронною поштою та WhatsApp, що, враховуючи виклики воєнного часу, є дуже важливим рішенням”, – пояснила Голова Комітету Галина Третьякова.

 

 

Нагору