Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

5 секретів розкішних троянд

Троянди називають королевами саду не лише через їх досконалість і аромат, а й за непростий характер. Троянди вимагають догляду. 

Пише Інформатор

Хоча б 6 годин сонця щодня. Особливо важливе ранішнє сонце, адже воно просушує квіти, запобігаючи розвитку хвороб. Якщо сонячного проміння буде мало, троянди не загинуть одразу, але будуть хворіти, цвістимуть не так рясно і важко переживатимуть зиму.

Родючий, добре дренований ґрунт. Якщо не забезпечити пухкий ґрунт, отримати гарні здорові кущі троянд не вдасться. Дуже добре мульчувати землю під трояндами. Мульча зведе до нуля боротьбу з бур’янами біля кущів і забезпечить пухкість ґрунту.

Уникайте частих поливів невеликими порціями. Вони не проникнуть углиб коріння і можуть сприяти розвитку грибка. Восени і в прохолодну погоду влітку зменшуйте полив, але не дозволяйте ґрунту під трояндами повністю висихати.

Троянди можна підживити курячим послідом (водний розчин 1:20 настоюється тиждень, полив – під корінь) або коров’ячим гноєм (водний розчин 1:10 настоюється тиждень, полив – під корінь). Сьогодні концентровані органічні добрива можна купити чи не в кожному магазині для садівництва, то ж не проблема, якщо у вас нема корови чи курей.

Також для підживлення троянд можна викорситати залишки деяких продуктів.
Бананова шкірка є джерелом кальцію, сірки, магнію і фосфатів – добрив, які необхідні трояндам. Можна порізати дрібно бананові шкірки, залити їх водою (з розрахунку шкірка з 1-2 бананів на літр води), настояти два тижні, а потім використовувати цю воду для поливу.

Для збагачення ґрунту азотом, фосфором і калієм землю під трояндами радять удобрювати кавовою гущею. Для цього зібрану попередньо кавову гущу змішують з ґрунтом і викладають суміш під кущ. А ще простіше – візьміть за звичку (якщо любите каву) викидати її залишки після кавування під кущі троянд.

Троянди потребують захисту від хвороб і шкідників. Як тільки бачите появу темних плям на листі, одразу позбавтесь уражених ділянок. Після цього обробіть троянду розчином звичайної харчової соди. Для цього змішайте 3 чайних ложки соди і кілька крапель рідкого мила на 5 літрів води. Обприскайте весь кущ отриманою сумішшю. Повторюйте обробку кожні 4-5 днів, поки плями не перестануть з’являтися.

Хороший варіант профілактики проти чорних плям на листках троянди – поливати рослини раз в місяць слабким розчином марганцівки.

Нагору