Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо 10 липня?

Ох і маємо ми сьогодні купу різних свят. Та ще не прості, а досить незвичні та оригінальні. До прикладу, 10 липня – День Ніколи Тесли, День рибалки та навіть День пікніка з плюшевим ведмедиком і День “Не наступайте на бджіл”.

Які ще свята відзначають 10 липня – читайте у матеріалі Інформатора.

За церковним календарем сьогодні день пам’яті преподобного Самсона. Упродовж свого життя він намагався допомогти всім нужденним, лікував жебраків та хворих, адже навчався лікарської справи. Він був прикладом милосердя, тож ходили легенди про те, що Самсон володів даром зцілення. Тому до нього сходились люди з далеких країні і навіть великі правителі звертались за допомогою.

З Днем ангела привітайте: Самсона, Петра, Іванну, Єгора, Луку, Олександра, Маркіяна та Яна.

Світ відзначає

День Ніколи Тесли. Нікола Тесла, ексцентричний, загадковий і блискучий вчений, який справив революцію в електриці та підготував ґрунт для майбутніх бездротових технологій, народився 10 липня 1856 року. За своє життя Тесла зареєстрував понад 300 патентів і передбачав багато винаходів. Можливо, це найкраще знамення в історії, сто Тесла народився близько півночі під час жорстокої грози в Сербії. Сербсько-американський інженер і фізик Нікола Тесла (1856-1943) здійснив десятки проривів у виробництві, передачі та застосуванні електроенергії. Він винайшов перший двигун змінного струму та розробив технологію генерації та передачі змінного струму.

День рибалки. Професійне свято працівників рибного господарства України. Свято присвячене як професійним рибалкам, так і любителям. Відзначається щорічно у другу неділю липня.

День пікніка з плюшевим ведмедиком. Візьміть свою улюблену м’яку іграшку, мішечок смакоти і вирушайте на прогулянку. Ці липневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

День “Не наступайте на бджіл”. Вони дуже потрібні природі. Це свято наголошує на цінності бджіл і хорошу роботу, виконану бджолярами країни, а також важливості існування цих комах та роботи, яку вони виконують. Цікаві факти: дослідження 2008 року показали, що азіатські бджоли та європейські бджоли можуть розуміти одне одного; дослідження 2012 показали, що бджоли можуть розпізнавати людські обличчя. Без невпинної роботи наших маленьких друзів з наших столів зникло б більше третини всього, що ми їмо.

День племінниць і племінників. Свято було задумано і вперше розкручено одним з користувачів Facebook в 2010 році.

День мовчання. Відзначається послідовниками Мехер Баби. З 10 липня 1925 до своєї смерті в 1969 році Мехер Баба добровільно мовчав, спілкуючись за допомогою алфавітного дошки, а потім жестами рук. Послідовники зберігають вербальне мовчання протягом 24 годин. Ці липневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Цікаві свята в країнах світу

  • День Сан-Крістобаль в Андоррі (за традицією перед церквою можна побачити обряд благословення автівок і транспортних засобів)
  • День батька в Уругваї (Дата на 2022 рік. Відзначається у другу неділю липня)
  • День державного прапора Монголії
  • День збройних сил в Мавританії
  • День коктейлю Piña Colada і День збору чорниці в США («Піна колада» – традиційний карибський алкогольний коктейль на основі світлого рому, з кокосовим молоком і ананасовим соком)
  • День культури в Кірібаті
  • День натто в Японії (なっとう. Натто – традиційна японська їжа, вироблена із зброджених соєвих бобів. У японській національній традиції це блюдо особливо популярно в якості сніданку)
  • День піци в Бразилії
  • День працівників податкових органів Білорусі (Дата на 2022 рік. Відзначається у другу неділю липня)
  • День штату Вайомінг в США (Столиця і найбільше місто в штаті – Шайєнн. Вайомінг отримав статус штату 10 липня 1890 року)
  • Національний день безпеки дорожнього руху та культури в Сальвадорі (Día Nacional de la Seguridad y Cultura Vial)
  • Національний день пам’яті в Ірландії (Дата на 2022 рік у пам’ять усіх ірландців, які загинули в минулих війнах або миротворчих місіях Організації Об’єднаних Націй. День пам’яті проводиться в неділю, найближчу до 11 липня – це річниця дати 1921 року, коли було підписано перемир’я, що завершило ірландську війну за незалежність)

Прикмети

Дощ на Самсона – дощі будуть постійно йти аж до самого Бабиного Літа.
Кучеряві хмари 10 липня пливуть з північної сторони, то це віщує посуху.
Якщо хмари пливуть із Заходу, то буде погана погода.
Сіно зеленого кольору на Самсона – буде багато гречаної каші.
Чорне сіно 10 липня віщує багатий рік на пшоняну кашу.
На листі кінського щавлю з’явилися липкі крапельки соку – прикмета того, що через два дні піде дощ.

Що не можна робити 10 липня

10 липня не можна вживати нецензурних висловів та намагатись образити друзів та малознайомих людей.
Не можна погано думати про оточення та про себе.
Не можна займатись важкою фізичною працею та городом.
Не можна дивитись у дзеркало до світанку.
Не можна їсти багато шкідливих смаколиків.
Кричати або сварити когось.
Не можна викидати залишки зі столу.
Не варто зривати живі квіти.

Ольга Пукавчук

Нагору