Інформатор Коломия

ГРОШІ

Українцям стали платити менше: коли очікувати на підвищення зарплатні

Через війну роботодавці почали пропонувати кандидатам меншу заробітну плату. Водночас багатьом працівникам довелося урізати платню. Найбільше зниження спостерігалося у квітні-травні. А от у червні ринок праці дещо стабілізувався – експерти помітили припинення падіння зарплат.

Яка ситуація зараз та коли заробітна плата знову зросте – дізнавався Інформатор.

Середня зарплата в Україні впала всього на 10% у порівнянні з довоєнним періодом, але в багатьох сферах роботодавці урізали зарплати на 20-60%.

“Наприклад, ми підрахували, що у сфері видобутку сировини зарплати знизилися на 58%. У сфері інсталяція та обслуговування падіння зарплат склало 56%, в охороні — 49%. Найбільше падіння зарплат сталося в травні”, — розповіла керівниця експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua Руслана Березівська.

За даними grc.ua, у квітні та травні в більшості професійних сфер продовжилося зниження зарплат. А вже червень показав стабілізацію: виплати працівникам припинили зниження.

За даними кадрового порталу grc.ua, у червні середня заробітна плата у сфері маркетингу, реклами та PR у відкритих вакансіях становить 19 400 грн, у сфері медицини та фармацевтики — 17 600 грн, у секторі робочого персоналу — 11-14 тис. грн.

У червні відбулося зниження середньої заробітної плати у сфері медицини та фармацевтики. У червні медіанна зарплата у відкритих вакансіях для цих спеціалістів складає 17 600 грн. Окрім студентів, охоронців і спеціалістів робітничих спеціальностей, найнижчі зарплати в країні — у сфері закупівель (12 400 грн).

Руслана Березівська очікує, що зарплати в країні все ж таки потроху зростатимуть. Хоча досвід показує, що це досить повільний процес.

“Під час попередніх криз більшість компаній скорочували зарплати на 35-50%, скорочували персонал, укрупнювали вакансії. Тоді відновлення зарплат у гривні починалося через рік із гаком після кризи. У валюті зарплати почали повертатися до докризового рівня приблизно через чотири роки”, — сказала Березівська.

Станом на червень в Україні найвищі зарплати — у працівників сфери ІТ, керівників, фахівців у сфері консалтингу.

Інфографіка кадрового порталу grc.ua про сфери з найвищими зарплатами

Щоб допомогти здобувачам знайти роботу, Держслужба зайнятості разом із Мінекономіки підписала договір про співпрацю та інформаційну взаємодію з п’ятьма найбільшими сайтами з працевлаштування: work.ua, robota.ua, grc.ua, novarobota.ua, pidbir.com. У Держслужбі очікують, що результатом співпраці стане створення єдиної бази з вакансіями.

Джерело

Нагору