Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чим цікаве 14 липня?

У четвер, 14 липня, маємо 141-й день війни Росії проти України. 195-й день року. Цього дня можемо відзначати небагато свят, проте всі унікальні. 

Чим знаменна ця дата – розповість Інформатор.

14 липня в церковному календарі – день пам’яті чудотворців Косми і Даміана. Брати, які народилися в Римі та могли зцілювати людей щирою молитвою. За свою лікарську справу вони не брали грошей, лише бажали, щоб пацієнти вірили в Христа. Вони вели аскетичний спосіб життя та поширювали вчення про Бога.

Іменини цього дня святкують: Ангеліна, Даміан, Дем’ян, Кузьма, Никодим, Петро.

Міжнародний день небінарних людей. Доволі молода, але дуже важлива подія, яка була започаткована 2012 року. Небінарною гендерною ідентичністю називають усвідомлення себе поза межами гендерного бінаризму. Тобто без традиційного розділення на дві статі – чоловічу та жіночу. Небінарні особи мають декілька статей або взагалі не мати статевої приналежності. Тут варто також зауважити, що гендер ніяк не пов’язаний з андроґінністю чи сексуальною орієнтацією.

День стовпотворіння. Його ще називають Днем хаосу та безладдя. З Біблії відомо, що одного разу народи Вавилонського царства задумали побудувати високу вежу (на церковно-слов’янському – «стовп»). Так, що «стовпотворіння» – будівництво, творіння стовпа. Чим закінчилося Вавілонське стовпотворіння – відомо. Будівництво стало настільки «грандіозно» (включаючи по часу та території, на якій працювали люди), що в народі відбулося знаменитий початковий поділ мов. Сучасне стовпотворіння, на щастя, менш драматично.

День обізнаності про акул. Важлива екологічна подія, яка має за мету привернути увагу людства до цих тварин, а ще покращити поінформованість про вагому роль риб для нашої планети і спростувати міф про те, що акули є морськими монстрами.

Прикмети

  • Зірки яскраво сяють, а вранці на небі хмари з’явилися, то до сильної грози.
  • Свічка тьмяно горить, то буде дощ.
  • На деревах з’явилося жовте листя, то до ранньої осені.
  • Сорока кричить, то буде тривала спека.
  • Миші у льоні в’ють гнізда, то взимку буде багато снігу.
  • Західний вітер приносить дощі.
  • На деревах з’явилося жовте листя, то до ранньої осені.
Ольга Пукавчук

Нагору